Tarta pomarańczowa
Kusiła, kusiła i w końcu ją zrobiłam ;) Mimo, że tegoroczna zima mało zimę przypomina dla mnie to czas, który kojarzy się z zapachem cytrusów. I tak nastrojona zimowym czasem sięgnęłam po kolejny cytrusowy wypiek. Od spodu po wierzch pachnie i smakuje pomarańczami. Czekoladowy spód i boki tarty z otoczką czekolady deserowej doskonale uzupełniają się ze słodyczą pomarańczowego kremu. Efekt? Pyyyycha! :)
Składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki
- 175 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 3 - 5 łyżek soku z pomarańczy
- 50 g startej ciemnej czekolady
- skórka starta z jednej pomarańczy
Składniki na krem pomarańczowy:
- 6 żółtek
- 125 g cukru
- sok z dwóch pomarańczy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Dodatkowo:
- 50 g czekolady deserowej
Mąkę przesiać, dodać masło, cukier puder, żółtko i sól. Posiekać nożem, a kiedy składniki się połączą dodać skórkę, startą czekoladę i 3 łyżki soku z pomarańczy, jeżeli ciasto będzie suche dodać odrobinę soku. Krótko wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folie i wstawić na godzinę do lodówki.
Formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm, wyłożyć nim formę, starannie wylepić dno i ścianki. Wierzch ciasta posmarować roztopionym masłem, nakryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub ryżem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 min, po tym czasie zdjąć papier z ryżem (lub grochem) i piec na złoty kolor przez następne 15 minut. Przestudzić i przygotować krem.
Żółtka połączyć z sokiem pomarańczowym i cukrem, wymieszać i ubić na puszysty krem. Dodać mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową. Składniki wymieszać, następnie dodać posiekane masło. Masę podgrzewać w gorącej kąpieli wodnej, ustawiając miskę z maską na rondlu z wolno gotującą się wodą. Mieszając rozpuścić masło i mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje do konsystencji gęstego kremu.
Krem przestudzić, wlać na tartę i wyrównując powierzchnię. Odstawić do lodówki na 15 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pędzelkiem rozprowadzić rozpuszczoną czekoladę na brzegach tarty. Schłodzić.
SMACZNEGO :)
Źródło: Wielka księga ciast.
Komentarze
Prześlij komentarz