Tarta gruszkowa z kruszonką
Ciepło, którego nie sposób odczuć w ostatnich dniach przysparza ochoty na lekkie i owocowe ciasta. Problem polega jednak na tym, że na świeże owoce prosto z krzaka trzeba jeszcze poczekać. Z pośród tych, które można dostać najbardziej odpowiadały mi gruszki. I taką propozycję Wam składam. Miękkie, rozpływające się w ustach gruszki, na pysznym kruchym spodzie przykryte maślaną kruszonką. Kwintesencja prostoty, którą w połączeniu z bitą śmietaną można się delektować dopóki nie zniknie ciasto. A znika szybko :)
Składniki na ciasto kruche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 125 g masła
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
Gruszki w syropie:
- 3 duże gruszki
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki soku z cytryny
Kruszonka:
- 50 g masła
- 5 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
Dodatkowo:
- bita śmietana
W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodać masło i wstępnie zagnieść, następnie dodać jajko wodę i ekstrakt z wanilii, zagnieść rękoma. Formę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm) wysmarować masłem. Stolnice posypać lekko mąką, ciasto rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć je do formy, wylepiając brzegi. Spód ponakłuwać widelcem, blachę z ciastem włożyć na 30 minut do lodówki.
Gruszki obrać, przekroić na ćwiartki i wydrążyć środek. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, dodać gruszki. Gotować ok 10 - 30 minut w zależności od dojrzałości, aż gruszki zmiękną.
Składniki kruszonki zagnieść ze sobą, w razie potrzeby dodać trochę mąki bądź cukru.
Gruszki odsączyć i ułożyć na kruchym spodzie, zasypać je kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 40 minut. Podawać z porcją bitej śmietany lekko ciepłe lub zimne.
SMACZNEGO :)
Źródło: foodnetwork.ca
Idealne do kawy.
OdpowiedzUsuń