Tarta gruszkowa z kruszonką

Ciepło, którego nie sposób odczuć w ostatnich dniach przysparza ochoty na lekkie i owocowe ciasta. Problem polega jednak na tym, że na świeże owoce prosto z krzaka trzeba jeszcze poczekać. Z pośród tych, które można dostać najbardziej odpowiadały mi gruszki. I taką propozycję Wam składam. Miękkie, rozpływające się w ustach gruszki, na pysznym kruchym spodzie przykryte maślaną kruszonką. Kwintesencja prostoty, którą w połączeniu z bitą śmietaną można się delektować dopóki nie zniknie ciasto. A znika szybko :)



Składniki na ciasto kruche:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii

Gruszki w syropie:
  • 3 duże gruszki
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki soku z cytryny

Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki

Dodatkowo:
  • bita śmietana


W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodać masło i wstępnie zagnieść, następnie dodać jajko wodę i ekstrakt z wanilii, zagnieść rękoma. Formę do tarty  (u mnie o średnicy 26 cm) wysmarować masłem. Stolnice posypać lekko mąką, ciasto rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć je do formy, wylepiając brzegi. Spód ponakłuwać widelcem, blachę z ciastem włożyć na 30 minut do lodówki.
Gruszki obrać, przekroić na ćwiartki i wydrążyć środek. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, dodać gruszki. Gotować ok 10 - 30 minut w zależności od dojrzałości, aż gruszki zmiękną.
Składniki kruszonki zagnieść ze sobą, w razie potrzeby dodać trochę mąki bądź cukru.
Gruszki odsączyć i ułożyć na kruchym spodzie, zasypać je kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 40 minut. Podawać z porcją bitej śmietany lekko ciepłe lub zimne.


SMACZNEGO :)

Źródło: foodnetwork.ca

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty