Mini eklerki
Składniki na ciasto ptysiowe:
- 70 g masła
- 150 ml wody
- 90 g mąki pszennej
- 2 jajka
Składniki na nadzienie:
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (z lekką górką)
- 300 ml mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Lukier czekoladowy:
- 25 g masła
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka kakao w proszku
- 100 g cukru pudru
Wodę wlać do rondla, wrzucić pokrojone w kawałki masło i gotować na małym ogniu, aż się roztopi. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać mąkę i mieszać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od brzegów rondla. Odstawić do ostygnięcia, następnie dodać jajka i utrzeć na gładką, lśniącą masę. Masę przełożyć do dużego woreczka do dekorowania z nakładką o średnicy 10 cm.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić wodą. Wycisnąć eklerki o długości około 7 cm, zachowując odstępy by mogły wyrosnąć. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 30 - 35 minut, aż będą kruche i złociste.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po nakłuwać nożem lub widelcem, żeby wypuścić parę i wystudzić.
W tym czasie przygotować krem. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i wymieszać. Mleko zagotować prawie do wrzenia, wlać do jajek, cały czas mieszając. Przełożyć masę do rondla i gotować na małym ogniu, do momentu zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Gotowy krem przestudzić.
Przygotować lukier. W rondlu roztopić masło z mlekiem. Zdjąć z ognia, wsypać kakao i cukier, starannie wymieszać. Gdyby lukier był za rzadki, dodać trochę cukru pudru.
Puste eklerki przeciąć wzdłuż, nałożyć krem, a na wierzchu posmarować lukrem. Odstawić, aż czekolada się zetnie. Eklerki można też wypełnić bitą śmietaną.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz