Domowy cukier waniliowy
Pierwszy zapas cukru mi się skończył, więc nadszedł czas by przygotować nowy :) Teraz, jak i poprzednio przygotowywałam z dwóch porcji. Taka ilość służyła mi około roku. Prawdziwy cukier waniliowy jest bardzo drogi, a ten z którego najczęściej korzystamy to cukier wanilinowy. Ma uboższy aromat i jest sporządzany z cukru i waniliny. Co prawda w domowy waniliowy cukier też trzeba trochę zainwestować, bo laska wanilii do najtańszych nie należy*, ale jest to inwestycja warta zachodu. Smak jest nieporównywalnie lepszy, a zapach... cudowny! Polecam, nie tylko do wypieków, ale też herbaty czy kawy :) Przepis wyczytany u dorotus76.
Składniki:
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii
SMACZNEGO :)
* radze Wam poszukać w sklepach internetowych, można dostać ją taniej (niż w zwykłych sklepach), ale bardzo dobrej jakości.
Komentarze
Prześlij komentarz