Domowy cukier waniliowy

Pierwszy zapas cukru mi się skończył, więc nadszedł czas by przygotować nowy :) Teraz, jak i poprzednio przygotowywałam z dwóch porcji. Taka ilość służyła mi około roku. Prawdziwy cukier waniliowy jest bardzo drogi, a ten z którego najczęściej korzystamy to cukier wanilinowy. Ma uboższy aromat i jest sporządzany z cukru i waniliny. Co prawda w domowy waniliowy cukier też trzeba trochę zainwestować, bo laska wanilii do najtańszych nie należy*, ale jest to inwestycja warta zachodu. Smak jest nieporównywalnie lepszy, a zapach... cudowny! Polecam, nie tylko do wypieków, ale też herbaty czy kawy :) Przepis wyczytany u dorotus76.




Składniki:
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
Cukier wsypać do szczelnego słoika. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż,  nasionka wyskrobać i wymieszać z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na 2 - 3 części wmieszać w cukier. Zamknąć słoik, wstrząsnąć. Po 1 - 2 tygodniach cukier jest gotowy do użycia.


SMACZNEGO :)




* radze Wam poszukać w sklepach internetowych, można dostać ją taniej (niż w zwykłych sklepach), ale bardzo dobrej jakości.

Komentarze

Popularne posty