Makaron z kurczakiem, szpinakiem i fetą
Dania ze szpinakiem cenie przede wszystkim za dwie rzeczy: smak i szybkość. To również jest ekstremalnie smaczne i proste. W łagodność szpinaku, świetnie wpasowuje się pikanteria kawałków kruczka marynowanych w ostrej musztardzie. Z tej porcji spokojnie powinny się najeść 4 do 5 osób. Przepis zaczerpnęłam stąd, lekko zmodyfikowałam. Polecam!
Składniki na kurczaka w marynacie:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki ostrej musztardy (użyłam rosyjskiej)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
Składniki z sos szpinakowy z fetą:
- opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
- 270 g sera typu feta
- 2 - 3 ząbki czosnku
- serek topiony bez dodatków
- 2 - 3 łyżki śmietany 18%
- gałka muszkatołowa i pieprz do smaku
Ponadto:
- 500 g makaronu najlepiej penne (nie miałam, użyłam spaghetti)
Kurczaka kroimy w kostkę, z reszty składników przygotowujemy marynatę (będzie gęsta). Marynatę mieszamy z mięsem i odstawiamy na 0,5 - 1 h do lodówki. Następnie mięso smażymy na patelni.
Międzyczasie wstawiamy makaron i przygotowujemy sos szpinakowy. Szpinak rozpuszczamy, dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem (feta jest wystarczająco słona, dlatego dosalanie jest zbędne). Fetę kroimy w drobną kostkę. Kiedy szpinak się zagotuje dodajemy serek topiony i rozpuszczamy. Na końcu dodajemy śmietanę i pokrojoną fetę.
Podsmażone mięso można wrzucić i wmieszać w sos. Jednak danie ładniej się prezentuje kiedy makaron polejemy sosem i wyłożymy na niego podsmażone kawałki kurczaka.
SMACZNEGO :)
robię się głodna od samego patrzenia na zdjęcia... ;)
OdpowiedzUsuńjak coś wypróbuję to dam znać :)
Aguś, w takim razie czekam na Twoją recenzje :)
UsuńAgusi chyba nie smakowało :)
OdpowiedzUsuńhahahahaahahahaa pewnie nie smakowalo ale ja sie i tak skusze :)
OdpowiedzUsuńPyszne, robię już 2 raz ;)
OdpowiedzUsuńAguś uwielbia. Właśnie robi po raz piąty. Albo nie wiem który :)
OdpowiedzUsuń