Ciasto czekoladowo - bananowe
Banany otulone śmietanką, czekoladowy biszkopt, przełożony kwaskowatym dżemem wiśniowym... wszystko to razem smakuje przepysznie! Na pewno Was nie rozczaruje, a może zachwycić :) Składniki na ciasto podane są na formę 23 x 23 cm, jeżeli chcecie zrobić na dużej blasze pomnóżcie wszystko razy dwa. Ciasto wypatrzone na blogu gosiaa99. Polecam!
Składniki na biszkopt:
Składniki na biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 125 g gorzkiej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej)
- 125 g miękkiego masła
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150 g drobnego cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 2 szklanki śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
- 150 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 5-6 bananów
- 4 -5 łyżek soku z cytryny
- 6 łyżek dżemu wiśniowego
Przygotować ciasto. Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę i zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, połączyć z masą. Dodać cukier i zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Do masy czekoladowej wbijać do jednym żółtku za każdym razem miksując.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do masy i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem lub folią aluminiową blachy (o wymiarach 23 x 23 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm). Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody (zastąpiłam śmietan-fixem) i pod koniec ubijania dodać do śmietanki . 1/3 masy odłożyć, do pozostałej części zetrzeć na tarce o drobnych oczkach około 3/4 tabliczki czekolady.
Na pierwszy blat rozsmarować dżem wiśniowy, ułożyć przecięte wzdłuż banany. Skropić sokiem z cytryny, nałożyć masę śmietanowo - czekoladową, wyrównać i położyć drugi blat. Na wierzch rozsmarować odłożoną część śmietanki, zetrzeć pozostałą czekoladę na dużych oczkach. Schłodzić.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz