Chrupiące czekoladowe ciasto z płatkami kukurydzianymi

Mam bzika na punkcie kubków. Mam! :) Te są szczególne. Otulone kurzem być może i z dwudziestu lat. Mniej więcej taki czas temu zamieszkaliśmy w tym domu. Stały w spiżarni ze słoikami odkąd pamiętam. I w sumie nie wiadomo, dlaczego właśnie tam stały, bo wszelką porcelanę, która w szafach się już nie mieści trzymamy w kartonach na strychu. Wiele razy idąc do spiżarni myślałam, żeby je zabrać. Zazwyczaj brakowało rąk. W końcu nadszedł ten dzień. Ściągnęłam je z półki, wyszorowałam, wyparzyłam i cieszę się nimi. Prawda, że są piękne? Uspokajają mnie i ściągają na siebie wzrok. Trzeba przyznać, że i fotogeniczności im nie brakuje :)
No dobra, teraz o cieście słów parę... Proste, ciekawe, smaczne. Lekko słonawy czekoladowy spód, przykrywa słodka warstwa płatków kukurydzianych w masie czekoladowej. Górna warstwa w smaku trochę przypomina blok czekoladowy i rzeczywiście chrupie. Minusy ma dwa: brakuje mi w nim wilgotności i oporna w krojeniu masa - dobrze kroić je rozgrzanym nożem :)



Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 55 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao


Wierzch:
  • 110 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 50 g czekolady deserowej 
  • 2 - 2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C.
Masło stopić i odstawić. Jajka z cukrem utrzeć na parze (umieszczając miskę z jajkami i cukrem nad garnkiem z gotująca się na małym ogniu wodą). Ubijać mikserem do momentu, gdy po wyjęciu końcówek miksera zostaną na masie ślady. Wlać roztopione masło, wymieszać.
Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Całość starannie i delikatnie wymieszać (lub zmiksować na niskich obrotach). Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Piec 15 minut.
Przygotować masę z płatków kukurydzianych. W rondelku z grubym dnem stopić masło, miód i cukier. Podgrzewać na małym ogniu aż powstanie jednolita masa. Dodać połamaną czekoladę, rozpuścić ją w masie. Wmieszać płatki kukurydziane. Równomiernie rozprowadzić na czekoladowym spodzie. Piec kolejne 15 minut.
Odstawić ciasto w formie do ostygnięcia. Ostrym nożem zanurzanym w gorącej wodzie pokroić ciasto.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty