Chałka z budyniem
Chałka z budyniem, która podbiła nie jedne kubki smakowe ;) Smakuje wyśmienicie! Ciasto jest pulchne z kolei budyń sprawia, że jest delikatniejsza, równie smaczna drugiego i kolejnego dnia (jeśli przetrwa).
Ciężko mi podarować kruszonkę w ciastach drożdżowy, nawet jeśli nie ma o niej mowy w przepisie często sama dodaje. Tak było i tym razem i uważam, że słusznie :)
Jeśli mielibyście ochotę na dodatek owoców, polecam śliwki, kiwi bądź wiśnie w nie dużej ilości. Ważne, żeby owoce nie miały zbyt dużo soku, może on spowodować, że ciasto się rozklei. Ja osobiście wypróbowałam wcześniej wersję budyniową z węgierkami i była naprawdę smaczna. Przepis pochodzi z tej strony.
Jeśli mielibyście ochotę na dodatek owoców, polecam śliwki, kiwi bądź wiśnie w nie dużej ilości. Ważne, żeby owoce nie miały zbyt dużo soku, może on spowodować, że ciasto się rozklei. Ja osobiście wypróbowałam wcześniej wersję budyniową z węgierkami i była naprawdę smaczna. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki (na 2 chałki):
- 60 dag mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 42 g drożdży
- 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Składniki na budyń:
- 350 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Składniki na kruszonkę:
- 60 g masła
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
Zrobić zaczyn: wsypać mąkę do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru i zalać 3 - 4 łyżkami letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 15 minut.
Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu w 350 ml mleka. Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, cukier, sól, mleko i masło. Wyrobić ciasto, jak już będzie prawie gładki dodać łyżkę oleju i wyrobić do gładkości. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować z nich wałki, rozwałkować na długość około 45 cm i szerokość 8 cm. Na środku wzdłuż każdego wałka nałożyć trochę budyniu. Dobrze skleić brzegi, tak żeby zamknąć budyń w środku. Wałki ułożyć miejscem zlepienia do spodu. Z 3 wałków zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podkleić pod spód chałki. Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę (jeżeli będzie zbyt lepka dodać więcej mąki, jeśli zbyt sucha odrobinę masła).
Chałki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz