Sałatka z orzechami włoskimi
Jena z moich ulubionych sałatek, lekka, świeża, niebanalna smakowo, ale prosta w przygotowaniu. Por nadaje jej ostrości, jabłka łagodzą, a do tego chrupiąca papryka i orzechy... Pycha :) A przepis? Hmm po prostu jest od kilku lat, pochodzenie pierwotne bliżej nieznane, prawdopodobnie z gazety ;)
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 por
- 2 - 3 kwaskowate jabłka
- 1 szklanka orzechów włoskich
- sól do smaku
- 3 łyżki majonezu (można dać więcej lub mniej w zależności od upodobań)
Pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w cienkie półksiężyce. Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w słupki. Paprykę oczyszczamy z nasion i również kroimy w słupki. Orzechy siekamy (nie za drobno). Składniki łączymy, dodając majonez i doprawiając solą. Delikatnie mieszamy, gotowe.
SMACZNEGO :)
Bardzo smakowita sałatka. Lubię sałatki z orzechami wloskimi. Twoja wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)