Shepherd's Pie vs Cottage Pie
Na Shepherd's Pie trafiłam poszukując smaków Irlandii, ale po wczytaniu się okazuje się, że potrawa ta jest równie popularna w Anglii. Różnica polega na tym, że w irlandzkim shepherd's pie używa się jagnięciny, a w angielskim cottage pie wołowiny. W obu przypadkach wspólnym mianownikiem są dwie warstwy: spód będący połączaniem mięsa mielonego i warzyw oraz wierzch z puree ziemniaczanego. W udoskonalonych i unowocześnionych wersjach puree ziemniaczane bardzo często przykrywa warstwa sera. Jako, że swoje pochodzenie i nazewnictwo potrawa ta zawdzięcza ubogim rolnikom i pasterzom musiała być odpowiednio treściwa. Dlatego, też to świetny pomysł na smaczny i konkretny obiad (gdzie w domyśle konkretny = mięso). Polecam :) Bazowałam na przepisie Agnieszki.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (dałam 800 g)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1/2 główki selera (lub 2 łodygi selera naciowego)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszka groszku konserwowego
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki bulionu najlepiej wołowego
- sól, pieprz do smaku (ja dodałam też curry)
- olej do smażenia
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, dodać 2 łyżki masła i rozgnieść na puree. Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać olej. Cebulę zeszklić. Marchew i seler pokroić w kostkę, dodać do cebuli, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i curry, wlać bulion i gotować pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec gotowania dorzucić kukurydzę i groszek.
Mięso z warzywami przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzch położyć puree z ugotowanych ziemniaków. Wierzch ziemniaków posmarować łyżką stopionego masła. Zapiekać na złoty kolor około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz