Piaskowiec z marcepanem
Niby prosty piaskowiec, a wzbudził spore zainteresowanie i zniecierpliwienie "czy już można", a ja przecież zdjęcia musiałam zrobić ;) Nic tak dobrze nie smakuje jak ciepła babka z chrupiącą skórką no i puszystym i sprężystym środkiem. Słodki, migdałowy w połączeniu z bitą śmietaną ze zwykłego piaskowca przeistacza się w naprawdę wykwintny deser. Co prawda sam marcepan jest nie wyczuwalny, wtapia się po prostu w migdałowość wypieku. Tak czy owak wynik smakowy jest bardzo dobry! Przepis pochodzi z książki 'Wielka księga ciast'.
Składniki:
- 250 g masła
- 160 g cukru
- szczypta soli
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 3 krople aromatu migdałowego
- 200 g mąki
- 200 g gotowej masy marcepanowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 100 g zmielonych migdałów
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jaj
Masło, cukier, sól i startą skórkę z pomarańczy utrzeć mikserem na kremową masę. Marcepan grubo posiekać lub rozkruszyć, dodać do kremu i wymieszać. Całe jajka ubić trzepaczką na puch, wlewając po kropelce aromat migdałowy. Puch jajeczny połączyć z masą marcepanową. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Całość dokładnie utrzeć. Formę keksową o długości 30 cm (u mnie 23 x 11 cm) wysmarować tłuszczem. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 stopni C i piec przez 60 minut (ja piekłam 70 minut). Upieczone na złoty kolor ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić w formie. Podawać z bitą śmietaną.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz