Marmurek z jabłkami
Połączenie klasyków czterech: ciasta drożdżowego, sernika, makowca i szarlotki. Na usta ciśnie mi się określenie "wysublimowane", subtelnie słodkie i świeże :)
Składniki:
- 350 g mąki
- szczypta soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 40 g cukru
- 175 ml letniego mleka
- 75 g stopionego masła
- 1 łyżka białego sera twarogowego
Warstwa wierzchnia:
- 250 g maku
- 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 100 g cukru
- 5 jaj
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 3 łyżki płynnego masła
Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Mak namoczyć przez pół godziny i odcedzić.
Jabłka umyć, obrać, podzielić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wypukłą część jabłek, naciąć nożem w taki sposób, aby powstała kratka.
Jabłka umyć, obrać, podzielić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wypukłą część jabłek, naciąć nożem w taki sposób, aby powstała kratka.
Mąkę wymieszać z solą i skórką z cytrynu. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zasypać łyżką cukru i paroma łyżkami letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę cukru, mleka, stopione masło i twaróg. Wyrobić ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od rąk. Ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Twaróg, budyń w proszku, cukier, startą skórkę z cytryny oraz całe jaja starannie utrzeć mikserem na średnich obrotach. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać mak i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość blachy, przełożyć je do formy. Na płat ciasta wykładać naprzemiennie po łyżce masy twarogowej i makowej. Spiralnym ruchem przeciągnąć przez ciasto szerokim widelcem, aby powstał marmurek.
Komentarze
Prześlij komentarz