Baba Savarin
Baba Savarin czyli stara kobieta tradycją. Znaki szczególne: wykonana z ciasta drożdżowego nasączonego ponczem z rumem. W nowoczesnych wersjach podawana z bitą śmietaną i owocami.
W jej powstanie wplątany jest polski wątek, gdyż oryginalna baba została wprowadzona do Francji dzięki Stanisławowi Leszczyńskiemu w XVIII wieku. Historia mówi o tym, że Stanisław przywiózł suchą już babkę z jednej z wypraw. Żeby wskrzesić jej smak zamoczył w alkoholu. I oto jest. Piękna, okazała i bardzo smaczna - babka Savarin:)
Składniki:
- 60 g świeżych drożdży
- 8 łyżek cukru
- 500 g maki
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 4 jajka
- 30 g smażonej skórki pomarańczowej (pominęłam)
- 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g borówek
- 100 g malin
- świeże figi
- 75 g cukru
- 150 ml rumu
- cytryna
Formę do babki wysmarować dokładnie masłem oraz oprószyć mąką.
Wypełnić ciastem, odstawić do podwojenia objętości. Piec w temperaturze 180 stopni C przez godzinę. Upieczoną babkę ponakłuwać gęsto patyczkiem (np. do szaszłyków).
Przygotować poncz. Cukier rozmieszać w szklance wody, dodać sok z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy lukier przestygnie dodać rum i obficie nasączyć babkę ponczem.
Bitą śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Środek udekorować bitą śmietaną, malinami, borówkami i pokrojonymi w ćwiartki figami.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz