Baba Savarin

Baba Savarin czyli stara kobieta tradycją. Znaki szczególne: wykonana z ciasta drożdżowego nasączonego ponczem z rumem. W nowoczesnych wersjach podawana z bitą śmietaną i owocami.
W jej powstanie wplątany jest polski wątek, gdyż oryginalna baba została wprowadzona do Francji dzięki Stanisławowi Leszczyńskiemu w XVIII wieku. Historia mówi o tym, że Stanisław przywiózł suchą już babkę z jednej z wypraw. Żeby wskrzesić jej smak zamoczył w alkoholu. I oto jest. Piękna, okazała i bardzo smaczna - babka Savarin:)



Składniki:
  • 60 g świeżych drożdży 
  • 8 łyżek cukru
  • 500 g maki
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 30 g smażonej skórki pomarańczowej (pominęłam)
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g borówek
  • 100 g malin
  •  świeże figi

Poncz:
  • 75 g cukru
  • 150 ml rumu
  • cytryna

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 100 g mąki, trochę mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć z żółtkami i resztą cukru, dodać rozczyn. Ucierać na wolnych obrotach mikserem (używając rózg do ciasta drożdżowego) dodając mąkę oraz mleko. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy razem ze skórką pomarańczową, miąższem z wanilii oraz solą.
Formę do babki wysmarować dokładnie masłem oraz oprószyć mąką.
Wypełnić ciastem, odstawić do podwojenia objętości. Piec w temperaturze 180 stopni C przez godzinę. Upieczoną babkę ponakłuwać gęsto patyczkiem (np. do szaszłyków).
Przygotować poncz. Cukier rozmieszać w szklance wody, dodać sok z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy lukier przestygnie dodać rum i obficie nasączyć babkę ponczem.
Bitą śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Środek udekorować bitą śmietaną, malinami, borówkami i pokrojonymi w ćwiartki figami.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty