Karmelowa chmurka z masą czekoladową i z wiśniami

Karmel, to w moim doświadczeniu taki produkt, który cieszy się bezwzględnym powodzeniem bez względu na wiek. Parę wariacji na temat ciast z karmelem ukazało się i mym oczom, jak i zostało wykonanych mymi rękoma. Tym razem miało być inaczej. Słodycz w kontraście z czekoladą i słonymi orzeszkami. Ponadto na przekór, a może i w duecie z kwaśną wiśnią. 
Efekt przeszedł sam siebie. Wierni koneserzy słodkiej słodyczy karmelu może nie zostaną porwani w niebiosa, ale Ci, którzy go doceniają i doceniają też kontrasty myślę, że mogą spędzić dłuższą chwilę nad degustacją.
Ja osobiście jestem zadowolona z tego dzieła i przypływu myśli, która pomogła mi je stworzyć :)



Składniki:
  • duża paczka krakersów
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • puszka ugotowanej masy kajmakowej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 500 ml śmietany kremówki 36% w temperaturze pokojowej
  • czekoladę mleczną
  • czekoladę deserową
  • 400 g wydrylowanych wiśni (mrożonych lub z niesłodzonego kompotu)
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 150 g solonych orzeszków ziemnych

Blachę o wymiarach 25 x 37 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno blachy wyłożyć krakersy jeden obok drugiego (w razie potrzeby przyciąć i dopasować do pustej przestrzeni).
Orzeszki ziemne drobno posiekać. Wiśnie odsączyć.
Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Roztopioną czekoladę połączyć ze śmietaną o temperaturze pokojowej,wlać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie połączyć. Masę krótko schłodzić, tak by zaczęła tężeć.
Wiśnie rozłożyć na powierzchni krakersów, oblać tężejącą masą, wyrównać.
1 łyżkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do przestudzenia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Miksując na wolnych obrotach połączyć ze schłodzonym kajmakiem i żelatyną. Piankę karmelową delikatnie wyłożyć na masę czekoladową.
Wierzch wyrównać i oprószyć posiekanymi orzeszkami ziemnymi.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty