Rurki z kremem

Ostatnio kiedy je podawałam, byłam posądzona o zakup w cukierni. Dlatego myślę, że nie będzie to przekłamaniem jeśli napiszę, że smakują tak samo dobrze jak wyglądają ;) Delikatne, kruche – rozpływają się w ustach! Pracochłonne, ale zdecydowanie warte zachodu. Świetne zarówno z budyniem, kremem karpatkowym jak i bitą śmietaną. 



Składniki:
  • pół kg mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
Ciasto zagnieść, owinąć w folie, dobrze schłodzić w lodówce. Wyjąć, obsypać mąką i cieniutko rozwałkować na grubość około 1 mm.


Rozwałkowane ciasto pokroić w długie paski, o szerokości 1,5 cm. Rurki posmarować masłem. Paski ciasta nawijać zaczynając od węższej do szerszej części.



Tak przygotowane rurki obtoczyć w cukrze i układać na natłuszczonej bądź wyłożonej papierem blasze.
Piec około 15 min w temperaturze 200 stopni C.  Po upieczeniu rurki wystudzić i nabić kremem.




Krem budyniowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej z lekką górką
  • 4 łyżki mąki pszennej z lekką górką
  • 4 jajka


Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i jajkami. Powstałą masę wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż krem zgęstnieje, energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Przestudzić.


Krem z bitej śmietany:
  • 500 ml śmietany kremówki 36% 
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • zagęszczacz do śmietany
Śmietanę, cukier puder i zagęszczacz do śmietany ubić mikserem na sztywną masę.


SMACZNEGO :)


Źródło: Moje wypieki

Komentarze

Popularne posty