Pierogi z kaszą gryczną

Najlepsze pierogi z kaszą gryczaną jadłam w jednym z wrocławskich barów (niestety nie pamiętam, ani jego nazwy, ani ulicy przy której się znajdował). Owe pierogi zainspirowały mnie do wykonania farszu z kaszą i żółtym serem - wyszły smaczne :) Następnym razem spróbuje dodać mozzarelli.
Przepis na ciasto pierogowe, które Wam podaje zyskało uznanie tych, którzy mieli okazje spróbować. Ja lubię je za smak i konsystencje. Jest elastyczne, nawet przy cienkim rozwałkowaniu się nie rozrywa. Trzeba jednak zwrócić uwagę by mocno docisnąć boki. Spróbujcie :)


Składniki na farsz (na dwie porcje podanego niżej ciasta pierogowego):
  • 300 g kaszy gryczanej
  • 3 - 4 średnie cebule
  • 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku


Kaszę ugotować, cebule podsmażyć, następnie wymieszać razem i odstawić do wystudzenia. Kiedy kasza z cebulą przestygnie dodać pokrojony w drobną kosteczkę lub starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku.


Składniki na ciasto pierogowe (na około 45 sztuk):
  • 3,5 szklanki mąki
  • szklanka gorącej wody (ja daje 1/4 zimnej i dopełniam świeżo przegotowaną wodą)
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju


Mąkę, wodę, jajko, sól i 1 łyżkę oleju wyrobić. Kiedy składniki się połączą dodać drugą łyżkę oleju i wyrobić do gładkości. Rozwałkować, delikatnie posypać mąką. Wycinać krążki, nałożyć farsz i skleić.



Gotować w osolonej wodzie, około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z cebulką przysmażoną na maśle, drobno pokrojoną podsmażoną ulubioną kiełbasą lub boczkiem.

SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty