Klopsiki w sosie pomidorowym

Danie należące raczej do klasyki. Choć tym razem (w celu ratowania przed zmarnowaniem) postanowiłam wrzucić ogórki konserwowe. I muszę Wam powiedzieć, iż był to całkiem dobry i ciekawy smakowo pomysł ;) Podawać z kasza gryczaną lub makaronem.


Składniki (2 - 3 porcje):
  • 500 g mięsa mielonego 
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mąka do obtoczenia klopsów
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka 
  • 5 ogórków konserwowych 
  • 4 marchewki
  • pomidory w puszce
  • 2 pomidory świeże

Cebule drobno pokroić i podsmażyć. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, bułką, sola, pieprzem i papryką. Formować niewielkie klopsy, obtoczyć w mące i podsmażyć. Marchewki obrać i pokroić w cieniutkie paski (w tym celu użyłam obieraczki do ziemniaków), pomidory i ogórki pokroić drobną kostkę.
Do podsmażanych klopsów, dodać pomidory w puszce, pomidory świeże i marchewkę.


Doprawić. Dusić 10 - 15 minut. Pod koniec dorzucić pokrojone ogórki konserwowe.

SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty