Jagielnik z dżemem porzeczkowym w czekoladzie

Mój pierwszy jagielnik i chyba pierwsze tak bardzo bezglutenowe ciasto 😍 Przygotowywane z tak dużą uważnością i ciekawością. A efekt jest zaskakująco pyszny 💗 Kolejny jagielnik już na celowniku 😊
Tymczasem polecam Wam baaardzo! 

Kruche ciasto:
  • 100 g mąki owsianej
    (jeśli nie macie mąki owsianej wystarczy zmielić 100 g płatków owsianych)
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 50 ml syropu z agawy (lub klonowego)
Masa jaglana:
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 400 ml gęstego mleka kokosowego
  • 350 ml mleka owsianego
  • 40 g oleju kokosowego
  • 80 ml syropu klonowego lub syropu z agawy
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • słoik gęstych powideł lub dżemu porzeczkowego
Polewa:
  • 200 g czekolady (u mnie 100 g czekolady gorzkiej 72% i 100 g mlecznej)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka mleka owsianego
Obie mąki, sodą oczyszczoną, olej kokosowy i syrop zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać odrobinę wody i oleju. Ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm, ponakłuwać je widelcem, piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.

Kaszę uprażyć na suchej patelni lub opłukać strumieniem gorącej wody. Mleko kokosowe i owsiane umieścić w garnku, dodać kaszę i gotować tak długo, aż kasz wchłonie cały płyn (będzie odchodzić od garnka). Kiedy kasza zacznie gęstnieć pilnować by nie przywarła do garnka. 
Ugotowaną kaszę zblendować z syropem, sokiem z cytryny i olejem kokosowym.
Masę jaglaną wyłożyć na przestudzony spód. Na masę jaglaną wyłożyć warstwę dżemu porzeczkowego. 
Czekolady połamać i umieścić w misce razem z olejem kokosowym i łyżką mleka owsianego. Miskę z czekoladą umieścić w większej misce z gorącą wodą, mieszać aż czekolada się rozpuści, a masa połączyć tworząc polewę. Kiedy polewa zacznie tężeć oblać nią wierzch jagielnika. Schłodzić w lodówce by stężała. Ciasto kroić gorącym nożem (zanurzonym w szklance z gorącą wodą).


SMACZNEGO 😊 



Komentarze

Popularne posty