Jagielnik z dżemem porzeczkowym w czekoladzie
Mój pierwszy jagielnik i chyba pierwsze tak bardzo bezglutenowe ciasto 😍 Przygotowywane z tak dużą uważnością i ciekawością. A efekt jest zaskakująco pyszny 💗 Kolejny jagielnik już na celowniku 😊
Tymczasem polecam Wam baaardzo!
Tymczasem polecam Wam baaardzo!
- 100 g mąki owsianej
(jeśli nie macie mąki owsianej wystarczy zmielić 100 g płatków owsianych) - 80 g mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 ml oleju kokosowego
- 50 ml syropu z agawy (lub klonowego)
Masa jaglana:
- 150 g kaszy jaglanej
- 400 ml gęstego mleka kokosowego
- 350 ml mleka owsianego
- 40 g oleju kokosowego
- 80 ml syropu klonowego lub syropu z agawy
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- słoik gęstych powideł lub dżemu porzeczkowego
Polewa:
- 200 g czekolady (u mnie 100 g czekolady gorzkiej 72% i 100 g mlecznej)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka mleka owsianego
Obie mąki, sodą oczyszczoną, olej kokosowy i syrop zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać odrobinę wody i oleju. Ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm, ponakłuwać je widelcem, piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.
Kaszę uprażyć na suchej patelni lub opłukać strumieniem gorącej wody. Mleko kokosowe i owsiane umieścić w garnku, dodać kaszę i gotować tak długo, aż kasz wchłonie cały płyn (będzie odchodzić od garnka). Kiedy kasza zacznie gęstnieć pilnować by nie przywarła do garnka.
Ugotowaną kaszę zblendować z syropem, sokiem z cytryny i olejem kokosowym.
Masę jaglaną wyłożyć na przestudzony spód. Na masę jaglaną wyłożyć warstwę dżemu porzeczkowego.
Masę jaglaną wyłożyć na przestudzony spód. Na masę jaglaną wyłożyć warstwę dżemu porzeczkowego.
Czekolady połamać i umieścić w misce razem z olejem kokosowym i łyżką mleka owsianego. Miskę z czekoladą umieścić w większej misce z gorącą wodą, mieszać aż czekolada się rozpuści, a masa połączyć tworząc polewę. Kiedy polewa zacznie tężeć oblać nią wierzch jagielnika. Schłodzić w lodówce by stężała. Ciasto kroić gorącym nożem (zanurzonym w szklance z gorącą wodą).
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz