Babka z herbatą matcha

Do końca tzn. do momentu przekrojenia babki "drżałam" o to, czy zieleń okaże się zielona. No i... okazała się 😁 Babka z herbatą matcha. To dzięki niej zielona część jest zielona. To dzięki niej babka tak wyraźnie smakuje herbatą - bo smakuje. Z kakao nic mi nie zostało i z tego też powodu użyłam karobu. A babka? Jest ciekawa, inna, smaczna i pięknie zielona 😍  


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka owsianego (lub innego przez Was używanego)
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
  • 2 i 1/2 łyżki herbaty matcha
  • 4 łyżki kakao lub 3 łyżki karobu 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 72%
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Masło utrzeć z cukrem i pastą z wanilii. Kiedy masa będzie jasna i puszysta kolejno dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując. Następnie dodawać naprzemiennie mąkę przesianą z proszkiem i sodą oraz mleko. Miksować na niskich obrotach. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać korab lub kakao, do drugiej części herbatę matcha. Wymieszać.
Keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać ciasto naprzemiennie (warstwa ciemna, warstwa zielona), na końcu zanurzyć widelec i wykonać zygzaki.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 - 60 minut (do suchego patyczka).

Czekoladę razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i przestudzić. Kiedy babka przestygnie, a czekolada zacznie gęstnieć oblać nią wierzch babki.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty