Mazurek z mango curd
Przedstawiam Wam mazurka należącego do tych lżejszych. Ba! orzeźwiających. Choć mazurek powinien charakteryzować się słodką słodyczą, to myślę, że w wersji lżejszej będzie też mile przywitany i skonsumowany 😁 Kruchy spód jest kruchy, a od pysznego sosu z mango dzieli go masa z mascarpone - w niej płatki migdałów. Całość, co tu wiele mówić... jest pyszna! 😊
Kruchy spód:
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 120 g zimnego masła
Masa z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 pasty z wanilii
- 50 g płatków migdałowych
Mango curd:
- dojrzałe mango
- sok z 1 cytryny
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na kruchy spód energicznie zgnieść na jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno tortownicy (o średnicy 26 cm), uformować 2 cm rant, spód ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 25 minut.
Miąższ z mango zmiksować blenderem, dodać sok z cytryny, jajko, żółtko i cukier puder. Całość wymieszać rózgą kuchenna. Sos podgrzewać (często mieszając) do momentu aż zgęstnieje (ok. 15 minut). Mango curd całkowicie przestudzi.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać serek mascarpone, cukier puder i pastę z wanilii. Dokładnie zmiksować. Dodać płatki migdałów i delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki.
Masę rozprowadzić na przestudzony spód. Wyłożyć mango curd. Mazurek schłodzić w lodówce min. 4 godziny.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz