Zupa krem z kalarepy i brokułów

Zielona. Wiosenna. Łagodna i przyjemna zupa krem z brokułami i kalarepą na porowym bulionie. Dla podbicia smaku szczypiorek i prażone orzechy włoskie. Lubię ją 😊

Wywar:
  • 2 - 3 zielone części pora
    (może być też w całości. Użyłam zielonych części, których nie wykorzystałam wcześniej)
  • 3 - 4 marchewki razem z nacią
Składniki na zupę:
  • 2 kalarepy
  • brokuł
  • 1 duża cebula
  • 200 ml mleczka koksowego lub śmietany 18%
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • podprażone orzechy włoskie
  • szczypiorek
Zielone części pora i natkę marchwi dobrze wypłukać, marchewki obrać lub wyszorować.
Warzywa zalać ok. 1,5 l wody. Kiedy wywar zacznie się gotować zmniejszyć moc palnika i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem 1,5 do 2 godzin.
Marchewki wyjąć, a kiedy przestygną pokroić w talarki i odstawić. Natkę pietruszki i zielone części pora dobrze odsączyć (tak by jak najwięcej smaku warzyw zostało w bulionie).

Kalarepę i cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić gotującego się bulionu. Gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać różyczki brokuł, posolić i gotować do miękkości brokuł. Całość zmiksować blenderem na krem, dodać mleczko kokosowe lub śmietanę (śmietanę wcześniej rozrobić z paroma łyżkami gorącego kremu, a następnie wlać do zupy i rozmieszać). Doprawić solą i pieprzem. 
Zupę podawać z podprażonymi orzechami włoskimi,szczypiorkiem.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty