Serowe oponki
Oponki to zdecydowanie specjalność mojej Babci 💗, choć u niej klasyką są takie bez dodatku twarogu. W tym roku wywiesiłam białą flagę klasycznym pączkom i wydałam na świat oponki serowe. Wyśmienitą ich zaletą jest po pierwsze to, że wykonuje się je zdecydowanie szybciej, a po drugie, że są naprawdę smaczne 😊
Oczywiście najlepsze w dniu smażenia 😉
Oczywiście najlepsze w dniu smażenia 😉
Składniki:
- 275 g mąki
- 250 g mielonego twarogu półtłustego
- budyń waniliowy
- 1 i 1/2 sody oczyszczonej
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka rumu (wódki lub spirytusu)
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej z migdałami
- 3 łyżki mleka owsianego (lub innego)
Mąkę przesiać z sodą, dodać cukier żółtka, twaróg, jogurt naturalny, budyń waniliowy i rum. Zagnieść gładkie ciasto (jeśli będzie się mocno lepić do rąk dodać odrobinę mąki). Stolicę i wałek oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość 1,5 - 2 cm. Wykrawać kółka o średnicy ok.7 cm, na środku wykroić mniejsze kółko.
Rozgrzać tłuszcz (ok 1 - 1,5 l) do temperatury 175 stopni C. Na rozgrzany tłuszcz wykładać oponki, smażyć na złoty kolor z każdej ze stron ok. 2 minuty (co jakiś czas wrzucać kawałek surowego ziemniaka - pozwoli opóźnić przepalenie tłuszczu). Oponki wykładać na ręcznik papierowy by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowe oponki oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą z czekolady.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz