Potrójnie czekoladowe gryczane ciasteczka
Prosto z książki Nigelli ciastka, które podbiją serca fanów gorzkiej czekolady 😍
Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Takie intensywnie czekoladowe brownie w sam raz na raz 😊 Kawałki czekolady rozpływają się
przyjemnie w ustach i podbijają czekoladową czekoladowość.
Składniki:
- 150 g posiekanej czekolady deserowej lub draży z czekolady deserowej
- 150 g czekolady gorzkiej min. 60 % miazgi kakaowej
- 125 g mąki gryczanej
- 25 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g masła (o temperaturze pokojowej)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 125 g cukry trzcinowego
- 2 duże jajka
Czekoladę deserową (lub draże) zmrozić w zamrażalniku (dzięki temu podczas pieczenia nie roztapiają się). Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę gryczaną, sól, sodę oczyszczoną i kakao wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę i jajka, miksować aż składniki się połączą. Wsypać mieszankę mączną i dokładnie wymieszać. Na sam koniec wmieszać łopatką lub łyżką posiekaną schłodzoną czekoladę (lub draże). Porcje ciastka nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do przestudzenia.
SMACZNEGO 😊
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę i jajka, miksować aż składniki się połączą. Wsypać mieszankę mączną i dokładnie wymieszać. Na sam koniec wmieszać łopatką lub łyżką posiekaną schłodzoną czekoladę (lub draże). Porcje ciastka nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do przestudzenia.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz