Potrójnie czekoladowe gryczane ciasteczka

Prosto z książki Nigelli ciastka, które podbiją serca fanów gorzkiej czekolady 😍 
Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Takie intensywnie czekoladowe brownie w sam raz na raz 😊 Kawałki czekolady rozpływają się przyjemnie w ustach i podbijają czekoladową czekoladowość.




Składniki:
  • 150 g posiekanej czekolady deserowej lub draży z czekolady deserowej
  • 150 g czekolady gorzkiej min. 60 % miazgi kakaowej
  • 125 g mąki gryczanej
  • 25 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 125 g cukry trzcinowego 
  • 2 duże jajka
Czekoladę deserową (lub draże) zmrozić w zamrażalniku (dzięki temu podczas pieczenia nie roztapiają się). Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę gryczaną, sól, sodę oczyszczoną i kakao wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę i jajka, miksować aż składniki się połączą. Wsypać mieszankę mączną i dokładnie wymieszać. Na sam koniec wmieszać łopatką lub łyżką posiekaną schłodzoną czekoladę (lub draże). Porcje ciastka nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do przestudzenia.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty