Clafoutis z gruszkami i cynamonem

Podsmażane ma maśle gruszki z rodzynkami i odrobiną cynamonu, zalane ciastem posypanym płatkami migdałów. Przyjemnie prosty deser prosto z Francji. Clafoutis (nie pytajcie jak się wymawia, póki co nie posiadłam tej wiedzy tajemnej). Jeśli chcecie doszukać się w tym deserze  puszystości - zrezygnujcie. Ciasto zbliżone jest do naleśnikowego, więc raczej będzie zwarte, lecz taki jego urok. A urok ten smakuje zarówno na ciepło i na zimno 😍


Składniki:
  • 500 - 600 g gruszek
  • 30 g masła
  • 50 g rodzynek
  • 30 g płatków migdałowych
  • 1 szczypta cynamonu
  • 2 łyżki brandy lub białej grappy
  • 120 g mąki tortowej
  • 180 ml śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
Rodzynki namoczyć w letniej wodzie. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło i na średnim ogniu przyrumienić gruszki, polać je grappą lub brandy, dodać rodzynki, posypać cynamonem, zestawić z ognia i odstawić do przestudzenia. 
Jajko i żółtka utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dalej miksując na niskich obrotach dodać naprzemiennie mąkę ze śmietaną. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Na dno wyłożyć gruszki, zalać ciastem, a wierch posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 - 40 minut. Przestudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty