Kruche maślane ciasteczka z nadzieniem z marakui

Ja wiem, te ciastka może nie wyglądają najlepiej, ale są tak pyszne, że bardzo chciałam się z Wami nimi podzielić  😍 Przecudownie maślane, delikatne i kruche dopełnione egzotycznie świeżym smakiem powstałym z pulpy z marakui.
I mimo tego, że forma ciastek różni się od tej przed i po upieczeniu warto przymknąć na to oko 😊

Składniki:
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 170 g mąki tortowej 
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
  • skórka otarta z cytryny
Masa z marakui:
  • 170 g pulpy z marakui (kupiłam ją w Lidlu)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Chłodne masło szybko zagnieść na jednolite i gładkie ciasto razem z cukrem, pastą z wanilii, mąką i skórką otartą z cytryny. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. 
Schłodzone ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, następnie uformować wgłębienie (tak by w efekcie końcowym przypominała miseczkę o ściankach na ok. 0,5 cm).
Pulpę z marakui wymieszać z łyżeczką cukru i mąki ziemniaczanej. Wgłębienia wypełnić pulpą z marakui (do każdego powinny zmieścić się 2 łyżeczki). Blachę wraz z ułożonymi na niej ciasteczkami schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Następnie piec ciastka w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Wyjąć blachę z ciastkami, zostawić do całkowitego przestudzenia (gorące będą się rozpadać). 


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty