Humus z suszonymi pomidorami i czarnuszką
Humus już na stałe zagościł w moim menu. Jak go nie było, to nie było, lecz teraz z przyjemnością testuje kolejne smaki 😍 Dziś mam dla Was humus z suszonymi pomidorami. Suszone pomidory delikatnie dają o sobie znać, dlatego towarzystwo bazylii i czarnuszki przyjemnie podbija smak.
Jest smacznie 😊
Jest smacznie 😊
Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 1 łyżka i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pasty tahini
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Ciecierzyce umieścić w sicie, opłukać pod bieżącą wodą (kilkakrotnie). Kiedy woda spływająca będzie czysta przełożyć ciecierzycę do miski i zalać obwicie wodą, wsypać łyżkę sody oczyszczonej i odstawić do namoczenia na ok 12 godzin.
Po upływie 12 godzin ciecierzycę ponownie opłukać pod bieżącą wodą. Opłukaną ciecierzycę umieścić w garnku i zalać wodą dodając 1/2 łyżeczki sody (nie solić!). Ciecierzycę gotować 1 - 1,5 godziny (do czasu aż ziarenka dadzą się z łatwością rozkruszyć w palcach) na średnim ogniu (jeśli na wierzchu pojawi się piana usunąć ją przy pomocy łyżki).
Po upływie 12 godzin ciecierzycę ponownie opłukać pod bieżącą wodą. Opłukaną ciecierzycę umieścić w garnku i zalać wodą dodając 1/2 łyżeczki sody (nie solić!). Ciecierzycę gotować 1 - 1,5 godziny (do czasu aż ziarenka dadzą się z łatwością rozkruszyć w palcach) na średnim ogniu (jeśli na wierzchu pojawi się piana usunąć ją przy pomocy łyżki).
Ugotowaną ciecierzycę zestawić z ognia i pozostawić do wystudzenia. Odsączoną ciecierzyce zmiksować dokładnie na gładką masę (najpierw na mniejszych obrotach, a po rozdrobnieniu zwiększyć moc) z suszonymi pomidorami, czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, czarnuszką, bazylią, solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz