Humus z suszonymi pomidorami i czarnuszką

Humus już na stałe zagościł w moim menu. Jak go nie było, to nie było, lecz teraz z przyjemnością testuje kolejne smaki 😍 Dziś mam dla Was humus z suszonymi pomidorami. Suszone pomidory delikatnie dają o sobie znać, dlatego towarzystwo bazylii i czarnuszki przyjemnie podbija smak.
Jest smacznie 😊 

Składniki:
  • 200 g ciecierzycy 
  • 1 łyżka i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pasty tahini
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Ciecierzyce umieścić w sicie, opłukać pod bieżącą wodą (kilkakrotnie). Kiedy woda spływająca będzie czysta przełożyć ciecierzycę do miski i zalać obwicie wodą, wsypać łyżkę sody oczyszczonej i odstawić do namoczenia na ok 12 godzin.
Po upływie 12 godzin ciecierzycę ponownie opłukać pod bieżącą wodą. Opłukaną ciecierzycę umieścić w garnku i zalać wodą dodając 1/2 łyżeczki sody (nie solić!). Ciecierzycę gotować 1 - 1,5 godziny (do czasu aż ziarenka dadzą się z łatwością rozkruszyć w palcach) na średnim ogniu (jeśli na wierzchu pojawi się piana usunąć ją przy pomocy łyżki).

Ugotowaną ciecierzycę zestawić z ognia i pozostawić do wystudzenia. Odsączoną ciecierzyce zmiksować dokładnie na gładką masę (najpierw na mniejszych obrotach, a po rozdrobnieniu zwiększyć moc) z suszonymi pomidorami, czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, czarnuszką, bazylią, solą i pieprzem.
Humus przełożyć do miseczki, przed podaniem polać oliwą z suszonych pomidorów i posypać czarnuszką. Przechowywać w lodówce.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty