Ciasto buraczane z imbirem i limonkowym lukrem
Ciasto, w które wstyd się przyznać, ale zwątpiłam po pierwszym spojrzeniu 🙈 Różowe od buraków, lecz niekoniecznie pozwoli odgadnąć, że ma w sobie właśnie buraki. Istnieje szansa, że wprawione kubki smakowe mogą wyczuć ziemisty posmak buraka. Tak czy siak, ma w sobie coś, co smakuje 😃 Ku mojemu zdziwieniu z łatwością pochłaniał je mój brat, który otwarcie deklaruje niechęć do buraków. Ciasto jest mocno wilgotne, cudownie kontrastuje z limonkowym lukrem i domieszką imbiru. Przyjemnie smaczne i przyjemnie różowe 😊
Składniki:
- 225 g mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 190 g cukru trzcinowego
 - 250 g puree z ugotowanych buraków
 - 3 jajka
 - 200 ml oleju
 - 1 cm świeżego imbiru
 
Lukier:
- sok z 1 limonki
 - ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
 
Mąkę wymieszać z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia.
Puree z buraków zmiksować z jajkami, olejem i startym imbirem. Składniki suche połączyć z mokrymi. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 175 stopni C przez ok 45 minut (do suchego patyczka). 
Sok z limonki połączyć z cukrem pudrem, dodać tyle cukry by lukier był gęsty i biały. Przestudzone ciasto oblać lukrem i oprószyć startą skórką z limonki. 
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz