Ciasto buraczane z imbirem i limonkowym lukrem

Ciasto, w które wstyd się przyznać, ale zwątpiłam po pierwszym spojrzeniu 🙈 Różowe od buraków, lecz niekoniecznie pozwoli odgadnąć, że ma w sobie właśnie buraki. Istnieje szansa, że wprawione kubki smakowe mogą wyczuć ziemisty posmak buraka. Tak czy siak, ma w sobie coś, co smakuje 😃 Ku mojemu zdziwieniu z łatwością pochłaniał je mój brat, który otwarcie deklaruje niechęć do buraków. Ciasto jest mocno wilgotne, cudownie kontrastuje z limonkowym lukrem i domieszką imbiru. Przyjemnie smaczne i przyjemnie różowe 😊


Składniki:
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 190 g cukru trzcinowego
  • 250 g puree z ugotowanych buraków
  • 3 jajka
  • 200 ml oleju
  • 1 cm świeżego imbiru
Lukier:
  • sok z 1 limonki
  • ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
Mąkę wymieszać z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia.
Puree z buraków zmiksować z jajkami, olejem i startym imbirem. Składniki suche połączyć z mokrymi. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 175 stopni C przez ok 45 minut (do suchego patyczka). 

Sok z limonki połączyć z cukrem pudrem, dodać tyle cukry by lukier był gęsty i biały. Przestudzone ciasto oblać lukrem i oprószyć startą skórką z limonki. 


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty