Ciasto buraczane z imbirem i limonkowym lukrem
Ciasto, w które wstyd się przyznać, ale zwątpiłam po pierwszym spojrzeniu 🙈 Różowe od buraków, lecz niekoniecznie pozwoli odgadnąć, że ma w sobie właśnie buraki. Istnieje szansa, że wprawione kubki smakowe mogą wyczuć ziemisty posmak buraka. Tak czy siak, ma w sobie coś, co smakuje 😃 Ku mojemu zdziwieniu z łatwością pochłaniał je mój brat, który otwarcie deklaruje niechęć do buraków. Ciasto jest mocno wilgotne, cudownie kontrastuje z limonkowym lukrem i domieszką imbiru. Przyjemnie smaczne i przyjemnie różowe 😊
Składniki:
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 190 g cukru trzcinowego
- 250 g puree z ugotowanych buraków
- 3 jajka
- 200 ml oleju
- 1 cm świeżego imbiru
Lukier:
- sok z 1 limonki
- ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
Mąkę wymieszać z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia.
Puree z buraków zmiksować z jajkami, olejem i startym imbirem. Składniki suche połączyć z mokrymi. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 175 stopni C przez ok 45 minut (do suchego patyczka).
Sok z limonki połączyć z cukrem pudrem, dodać tyle cukry by lukier był gęsty i biały. Przestudzone ciasto oblać lukrem i oprószyć startą skórką z limonki.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz