Orkiszowe bułeczki z karmelizowanym jabłkiem, gruszką i posypką z orzechów laskowych
Oto bułeczki, które zwiedziły świat tzn. były dalej niż za polską granicą - w Czechach 😉 Stworzone na myśl o spotkaniu z Wojtkiem i Agnieszką lifemanagerka.pl . Jak się okazało w niedzielę podratowały śniadanie 😊
W pierwszej wersji miała być szarlotka, a powstały... mięciutkie i puszyste drożdżowe bułeczki na mące orkiszowej.
W centrum nadzienia karmelizowane jabłka i gruszki oprószone drobno zmielonymi orzechami laskowymi. Domknięcie tworzy sos karmelowy, który wtapia się w owoce i orzechową posypkę. Wyszło pysznie 😍
Składniki:
- 500 g mąki tortowej orkiszowej (typ 450)
- 50 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- 70 g miękkiego masła (lub oleju kokosowego)
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 2 jajka
Nadzienie:
- 4 twarde jabłka (użyłam szarej renety)
- 3 małe twarde gruszki
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 g masła (lub oleju kokosowego)
- 60 g orzechów laskowych
Mąkę przesiać do miski, uformować wgłębienie, w które wkruszyć świeże drożdże, zasypać łyżką cukru, zalać 2 - 3 łyżkami mleka owsianego i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Jajka utrzeć mikserem razem z 5 łyżkami cukru na puszystą masę. Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać masę z jajek, masło i resztę mleka owsianego. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie się lepić dodać odrobinę mąki) - wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy laskowe zmielić na mączkę. Jabłka i gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Masło roztopić na patelni (na średniej mocy palnika), kiedy będzie płynne równomiernie zasypać cukrem, pozostawić na chwilę do rozpuszczenia. Dodać jabłka i gruszki. Smażyć ok. 5 minut co jakiś czas mieszając.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części (po ok. 94 g). Uformować z nich kule. Kule ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach (zostawiając wokół kulki ciasta wolne miejsce w promieniu 4 cm). Dnem szklanki zanurzonej wcześniej w mące każdą z kul ciasta (kolejno) docisnąć tak by uformować wgłębienie. Dno wgłębienia oprószyć mączką z orzechów laskowych, na środku ułożyć 2 - 3 ćwiartki karmelizowanych owoców. Wierzch ponownie obsypać zmielonymi orzechami. Bułeczki odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 - 35 minut aż bułeczki nabiorą złotego koloru. Ostudzone bułeczki oblać karmelem pozostałym z karmelizowanych owoców.
SMACZNEGO 😊
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 - 35 minut aż bułeczki nabiorą złotego koloru. Ostudzone bułeczki oblać karmelem pozostałym z karmelizowanych owoców.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz