Tarta z figami na spodzie z masłem orzechowym
Tarta, w której miesza się wyrazistość orzechowego spodu z delikatnością masy na bazie serka ricotta (w niej wanilia i mleczko kokosowe) i świeżością fig dosłodzonych syropem 😍
Spód:
- 230 g mąki
 - 130 masła arachidowego (lub zwykłego masła)
 - 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody (pominąć jeśli użyjecie zwykłe masło)
 - 1 żółtko
 - szczypta soli
 - 30 g cukru trzcinowego
 
Masa:
- 250 g ricotty lub serka mascarpone
 - 200 g mleczka kokosowego
 - 70 g syropu klonowego lub syropu z agawy + 2 -3 łyżki do polania
 - 1/3 łyżeczki pasty z wanilii
 - 2 jajka
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 5 świeżych fig
 
Składniki na spód zagnieść na jednolite i gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i schładzać przez 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (o średnicy 24 - 26 cm). Ciasto obciążyć kulkami ceramicznymi lub ryżem (wcześniej ciasto wyłożyć folią aluminiową). Piec 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Formę wyjąć z piekarnika, zdjąć kulki ceramiczne lub ryż i piec kolejne 10 minut.
Ricottę zmiksować na gładką masę z jajkami, syropem, mąka ziemniaczaną i pastą z wanilii. Na koniec dodać mleczko kokosowe i ponownie zmiksować. Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód (może być jeszcze ciepły), piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut. Tartę wyjąć i przestudzić, a następnie słodzić przez min.2 godziny w lodówce. Na sam wierzch ułożyć plastry świeżych fig, polać syropem i podawać.

Komentarze
Prześlij komentarz