Sernik malinowy na spodzie brownie oblany malinowym curdem
Co Wam tu wiele pisać... wszystko się w nim zgadza 😍
- 100 g gorzkiej czekolady
 - 1 jajko
 - 70 g masła
 - 25 g mąki pszennej
 - 20 g mąki ziemniaczanej
 - 1/4 szklanki cukru trzcinowego
 
Masa serowa:
- 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu półtłustego
 - 300 g jogurtu naturalnego
 - 4 jajka
 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 - 450 g świeżych malin
 
Malinowy curd:
- 250 g świeżych malin
 - 2 duże jajka
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 2 żółtka
 - 70 g cukru
 - 50 g masła
 
Masło razem z czekoladą rozpuścić na niewielkim ogniu. W osobnym naczyniu zmiksować jajko z cukrem. Dodać masę czekoladową i ponownie zmiksować na gładką masę. Na koniec wsypać mąkę, zmiksować. Gotową masę wylać na blachę (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 170 stopni C. Pozostawić do przestudzenia na min. 10 minut.
Jogurt naturalny, trzykrotnie zmielony ser, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii zmiksować na gładką masę. Kolejno dodawać po jednym jajku za  każdym razem masę dokładnie miksując na średnich obrotach. Na koniec dodać umyte i osuszone maliny i delikatnie wymieszać szpatułką. 
Masę serową przelać na przestudzony spód brownie. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut. Studzić stopniowo najpierw przy uchylonych drzwiach piekarnika (ok. 30 minut), następnie wykładając na stół. Kiedy sernik całkowicie ostygnie zdjąć obręcz i schłodzić przez noc w lodówce.
Masę serową przelać na przestudzony spód brownie. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut. Studzić stopniowo najpierw przy uchylonych drzwiach piekarnika (ok. 30 minut), następnie wykładając na stół. Kiedy sernik całkowicie ostygnie zdjąć obręcz i schłodzić przez noc w lodówce.
W niewielkim rondelku umieścić maliny i zasypać je cukrem. Podgrzewać na małym ogniu do momentu wrzenia. Gotować przez chwilę aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Maliny przetrzeć przez sito. Puree malinowe przelać do rondla, dodać jajka, żółtka i sok z cytryny i dokładnie rozmieszać za pomocą rózgi. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż do zgęstnienia kremu i uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać masło i znów chwile podgrzewać. Curd odstawić do całkowitego przestudzenia. Schłodzonym malinowym curdem oblać wierzch ciasta. Schłodzić.

Komentarze
Prześlij komentarz