Krem z buraków z podsmażanym porem i serem feta

Słodycz pora, delikatność kremu z buraka i wyrazisty ser feta... to połączenie mocno trafiło w moje gusta 😍
Jako, że pora za oknem otwiera sezon na gorącą herbatę i zupę, tym bardziej polecam bardzo 😊 


Składniki:
  • 1,5 l wody
  • 3 marchewki 
  • 1/4 selera 
  • 1 korzeń pietruszki 
  • 700 - 800 g buraków
  • 1 większy por
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 200 g mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • ser feta (ok. 100 g)

 Wodę zagotować razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Marchew, seler i korzeń pietruszki obrać, opłukać i wrzucić do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok 1 godziny. Buraki obrać, pokroić w plastry. Marchew, seler, korzeń pietruszki wyjąć z wywaru i odstawić (wyjąć też liście laurowe i ziele angielskie). Do gotującego się wywaru dodać  pokrojone w plastry buraki i gotować do miękkości (ok 25 minut), w międzyczasie posolić.
Białą część pora opłukać i pokroić w plastry (3 mm). Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojony por i smażyć aż por lekko się zeszkli. 
Kiedy buraki zmiękną, dodać marchew, korzeń pietruszki i seler, a następnie zmiksować przy pomocy blendera. Krem doprawić solą i pieprzem. Dodać mleczko kokosowe i podsmażony por.
Krem podawać posypany pokruszonym serem feta.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty