Krem z buraków z podsmażanym porem i serem feta
Słodycz pora, delikatność kremu z buraka i wyrazisty ser feta... to połączenie mocno trafiło w moje gusta 😍
Jako, że pora za oknem otwiera sezon na gorącą herbatę i zupę, tym bardziej polecam bardzo 😊
Jako, że pora za oknem otwiera sezon na gorącą herbatę i zupę, tym bardziej polecam bardzo 😊
Składniki:
- 1,5 l wody
- 3 marchewki
- 1/4 selera
- 1 korzeń pietruszki
- 700 - 800 g buraków
- 1 większy por
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 200 g mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- ser feta (ok. 100 g)
Wodę zagotować razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Marchew, seler i korzeń pietruszki obrać, opłukać i wrzucić do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok 1 godziny. Buraki obrać, pokroić w plastry. Marchew, seler, korzeń pietruszki wyjąć z wywaru i odstawić (wyjąć też liście laurowe i ziele angielskie). Do gotującego się wywaru dodać pokrojone w plastry buraki i gotować do miękkości (ok 25 minut), w międzyczasie posolić.
Białą część pora opłukać i pokroić w plastry (3 mm). Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojony por i smażyć aż por lekko się zeszkli.
Białą część pora opłukać i pokroić w plastry (3 mm). Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojony por i smażyć aż por lekko się zeszkli.
Kiedy buraki zmiękną, dodać marchew, korzeń pietruszki i seler, a następnie zmiksować przy pomocy blendera. Krem doprawić solą i pieprzem. Dodać mleczko kokosowe i podsmażony por.
Krem podawać posypany pokruszonym serem feta.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz