Jogurtowe serniczki w pucharach z syropem z winogron

Deser skromny, a jakże smaczny 😊Delikatny jogurtowy sernik otulony warstwą z herbatników i orzechów włoskich zajmującą spód pucharka i pysznym słodziutkim syropem  z ciemnych winogron na samym wierzchu 😍
P.S. Jeśli zdarzy Wam się robić ten deser bliżej jesieni czy zimy możecie zamiast syropu użyć konfitury z winogron 😊


Spód:

  • 40 g masła
  • 75 g herbatników
  • 50 g orzechów włoskich

Masa jogurtowo - serowa:
  • 250 g serka ricotta
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 6 -7 łyżek miodu
  • 15 g żelatyny

Syrop z winogron:
  • 250 g ciemnych winogron
  • 4 - 5 łyżek brązowego cukru
  • 1/4 szklanki wody

Herbatniki drobno pokruszyć, orzechy zmielić za pomocą blendera. Masło roztopić i połączyć z pokruszonymi herbatnikami i orzechami. Gotową masę rozłożyć na dnie 3 - 4 pucharków.
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić. Ricottę, miód i ekstrakt z wanilii zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jogurt naturalny i zmiksować. Jeśli masa będzie mało słodka dosłodzić dodatkową porcją miodu. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, a następnie zmiksować z masą. Masę przelać do pucharków i schładzać w lodówce przez ok. 1 - 2 godziny.
Winogrona umieścić w rondelku z grubym dnem, zalać wodą i zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Z ostudzonego syropu wybrać pestki, a winogrona w syropie przelać do pucharków na wierzch masy jogurtowo - serowej.


SMACZNEGO 😊  



Komentarze

Popularne posty