Jogurtowe serniczki w pucharach z syropem z winogron
Deser skromny, a jakże smaczny 😊Delikatny jogurtowy sernik otulony warstwą z herbatników i orzechów włoskich zajmującą spód pucharka i pysznym słodziutkim syropem z ciemnych winogron na samym wierzchu 😍
P.S. Jeśli zdarzy Wam się robić ten deser bliżej jesieni czy zimy możecie zamiast syropu użyć konfitury z winogron 😊
P.S. Jeśli zdarzy Wam się robić ten deser bliżej jesieni czy zimy możecie zamiast syropu użyć konfitury z winogron 😊
Spód:
- 40 g masła
- 75 g herbatników
- 50 g orzechów włoskich
Masa jogurtowo - serowa:
- 250 g serka ricotta
- 500 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 6 -7 łyżek miodu
- 15 g żelatyny
Syrop z winogron:
- 250 g ciemnych winogron
- 4 - 5 łyżek brązowego cukru
- 1/4 szklanki wody
Herbatniki drobno pokruszyć, orzechy zmielić za pomocą blendera. Masło roztopić i połączyć z pokruszonymi herbatnikami i orzechami. Gotową masę rozłożyć na dnie 3 - 4 pucharków.
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić. Ricottę, miód i ekstrakt z wanilii zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jogurt naturalny i zmiksować. Jeśli masa będzie mało słodka dosłodzić dodatkową porcją miodu. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, a następnie zmiksować z masą. Masę przelać do pucharków i schładzać w lodówce przez ok. 1 - 2 godziny.
Winogrona umieścić w rondelku z grubym dnem, zalać wodą i zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Z ostudzonego syropu wybrać pestki, a winogrona w syropie przelać do pucharków na wierzch masy jogurtowo - serowej.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz