Zupa marchewkowa z kluseczkami z suszonej ryby
Mocno gęsta zupa marchewkowa na mleczku kokosowym. Delikatna z wyrazistymi kluseczkami kładzionymi, w której pierwsze skrzypce gra suszona na surowo ryba. Dla mnie, jako fanki zup marchewkowych przepyszna! 😊
Szczerze Wam powiem, że nie wiem jak z dostępnością suszonej na surowo ryby u nas w Polsce, gdyż użyty okaz ryby został przywieziony zza granicy Ukrainy. Spokojnie możecie dokonać tu podmianki i zamienić ją na rybę wędzoną na ciepło. Będzie trzeba jej zużyć więcej (ok. 50 - 75 g) i bardzo możliwe, że ilość potrzebnej mąki może też się zwiększyć. A jeśli ryby nie lubicie wcale to pomińcie ją delektując się lanymi kluseczkami z natką pietruszki lub bez 😁
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 600 g marchwi
- 250 g ziemniaków
- 750 - 1000 ml bulionu warzywnego
- 1/3 papryczki chili
- 250 ml mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- natka pietruszki (według uznania)
Kluski z suszonej ryby:
- 1 jajko
- 20 g mięsa suszonego na zimno pstrąga
- 3 - 4 łyżki wody
- 3/4 szklanki maki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Cebule pokroić w piórka,czosnek pokroić na trzy części, imbir obrać i również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zeszklić rozgrzanym na patelni oleju słonecznikowym lub maśle.
Podsmażone składniki umieścić w garnku, dodać papryczkę chili (w jednym kawałku) zalać bulionem i zagotować. W międzyczasie obrać marchew i ziemniaki oraz pokroić je na mniejsze kawałki.Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw, po czym zupę zmiksować blenderem na krem. Dodać mleczko kokosowe,doprawić solą i pieprzem.
Podsmażone składniki umieścić w garnku, dodać papryczkę chili (w jednym kawałku) zalać bulionem i zagotować. W międzyczasie obrać marchew i ziemniaki oraz pokroić je na mniejsze kawałki.Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw, po czym zupę zmiksować blenderem na krem. Dodać mleczko kokosowe,doprawić solą i pieprzem.
Suszoną rybę zmiksować blenderem razem z jajkiem, dolać wodę, porcjami dodawać mąkę do momentu aż ciasto będzie gęste (miksować blenderem). W garnku zagotować wodę. Najpierw zanurzyć łyżkę do zupy w gorącej wodzie, a następnie nabrać ciasto na wysokość 1/3 łyżki i ponownie zanurzyć w wodzie. Czynność powtarzać do momentu zużycia ciasta. Kluski delikatnie zamieszać i od momentu wypłynięcia gotować ok. 2 minut.
Kluskami przybrać porcję zupy i posypać natką pietruszki.
Kluskami przybrać porcję zupy i posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz