Racuchy na kaszy manny z kremem lemon curd


Racuchy z kaszy manny czyli eksperyment zakończony sukcesem 😉 Nie, nie będą tak puszyste i lekkie, jak te wykonane klasycznie na mące. Są cięższe, jednak równie chrupiące. Lemon curd dodaje im finezji i osładza. 
Celowo zredukowałam ilość jajek w lemon curd, w stosunku do soku z cytryny - zależało mi, żeby krem był rzadszy niż ten klasyczny. Jeśli chcecie uzyskać bardziej klarowny cytrynowy kolor tegoż kremu użyjcie białego cukru lub innego jasnego zamiennika. U mnie z cukrów, już od dłuższego czasu króluje brązowy i zdecydowanie wolę jego smak. Różnicę poczułam dopiero po jakimś czasie i moje kubki smakowe wcale nie mają ochoty wracać. Minusem brązowego cukru, jednak bywa to, że wpływa na jakość barwy 😉 



Składniki:
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g drożdży (o temperaturze pokojowej)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki  pszennej
  • 1 łyżka cukru
Lemon curd:
  • skórka otarta i sok z 2 cytryny
  • 150 g cukru (użyłam brązowego)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g masła
Mleko lekko podgrzać. Kaszę mannę przesypać do miski i wymieszać z solą. 1/3 szklankę letniego mleka wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżką cukru i mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia (na ok. 10 minut). W kaszy uformować wgłębienie, wlać w nie wyrośnięty rozczyn i resztę letniego mleka. Zagarniając drewnianą łyżką lub ręką kaszę wyrobić gładkie (będzie rzadkie ciasto). Wyrabiać ok 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 - 60 minut.

W międzyczasie przygotować lemon curd. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Skórkę z obu cytryn zetrzeć. W rondelku umieścić żółtko, jajko, cukier, wyciśnięty sok z obu cytryn, skórkę i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Rondelek umieścić na niewielkim palniku i podgrzewać cały czas mieszając, pod koniec dodać masło i dalej mieszać, aż do zgęstnienia kremu.

Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej. Przed nałożeniem ciasta łyżkę moczyć w szklance z chłodną wodą. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnie. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Przed nałożeniem kolejnej porcji uzupełnić tłuszcz. Gotowe racuchy polać kremem.


SMACZNEGO 😊




Komentarze

Popularne posty