Racuchy na kaszy manny z kremem lemon curd
Racuchy z kaszy manny czyli eksperyment zakończony sukcesem 😉 Nie, nie będą tak puszyste i lekkie, jak te wykonane klasycznie na mące. Są cięższe, jednak równie chrupiące. Lemon curd dodaje im finezji i osładza.
Celowo zredukowałam ilość jajek w lemon curd, w stosunku do soku z cytryny - zależało mi, żeby krem był rzadszy niż ten klasyczny. Jeśli chcecie uzyskać bardziej klarowny cytrynowy kolor tegoż kremu użyjcie białego cukru lub innego jasnego zamiennika. U mnie z cukrów, już od dłuższego czasu króluje brązowy i zdecydowanie wolę jego smak. Różnicę poczułam dopiero po jakimś czasie i moje kubki smakowe wcale nie mają ochoty wracać. Minusem brązowego cukru, jednak bywa to, że wpływa na jakość barwy 😉
Składniki:
- 2 szklanki kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 30 g drożdży (o temperaturze pokojowej)
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
Lemon curd:
- skórka otarta i sok z 2 cytryny
- 150 g cukru (użyłam brązowego)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 40 g masła
Mleko lekko podgrzać. Kaszę mannę przesypać do miski i wymieszać z solą. 1/3 szklankę letniego mleka wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżką cukru i mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia (na ok. 10 minut). W kaszy uformować wgłębienie, wlać w nie wyrośnięty rozczyn i resztę letniego mleka. Zagarniając drewnianą łyżką lub ręką kaszę wyrobić gładkie (będzie rzadkie ciasto). Wyrabiać ok 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 - 60 minut.
W międzyczasie przygotować lemon curd. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Skórkę z obu cytryn zetrzeć. W rondelku umieścić żółtko, jajko, cukier, wyciśnięty sok z obu cytryn, skórkę i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Rondelek umieścić na niewielkim palniku i podgrzewać cały czas mieszając, pod koniec dodać masło i dalej mieszać, aż do zgęstnienia kremu.
Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej. Przed nałożeniem ciasta łyżkę moczyć w szklance z chłodną wodą. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnie. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Przed nałożeniem kolejnej porcji uzupełnić tłuszcz. Gotowe racuchy polać kremem.
SMACZNEGO 😊
W międzyczasie przygotować lemon curd. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Skórkę z obu cytryn zetrzeć. W rondelku umieścić żółtko, jajko, cukier, wyciśnięty sok z obu cytryn, skórkę i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Rondelek umieścić na niewielkim palniku i podgrzewać cały czas mieszając, pod koniec dodać masło i dalej mieszać, aż do zgęstnienia kremu.
Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej. Przed nałożeniem ciasta łyżkę moczyć w szklance z chłodną wodą. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnie. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Przed nałożeniem kolejnej porcji uzupełnić tłuszcz. Gotowe racuchy polać kremem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz