Leczo z cukinią
Lekkie, świeże po prostu pyszne leczo z cukinii 😊 Za sprawą ostrej papryki w proszku jest lekko pikantne, więc jeśli jesteście zdecydowanymi fanami łagodnego smaku zastąpcie paprykę ostrą papryką słodką. Zamiast świeżych pomidorów - polecam malinowe - możecie użyć passaty pomidorowej ok. 200 g mniej niż pomidorów świeżych. Co tu wiele będę pisać - polecam Wam do spróbowania 😊
Składniki:
- ok. 1 kg cukinii
- 1 duża cebula
- 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
- 2 - 3 ząbki czosnku
- ok. 800 g świeżych pomidorów
- sól (używam himalajskiej), świeżo zmielony pieprz,
- 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy, dodać cebulę posiekaną w piórka i pokrojone na trzy części ząbki czosnku, smażyć ok. 5 minut na średnim ogniu. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w sporą kostkę,a a następnie wrzucić na patelnie i smażyć razem ok. 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i papryką czerwoną. Cukinie również pokroić w kostkę i mieszając podsmażać wszystko razem kolejne 5 minut.
Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę, dodać do reszty i gotować bez przykrycia, aż pomidory rozmiękną, a nadmiar wody odparuje. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
SMACZNEGO 😊
Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę, dodać do reszty i gotować bez przykrycia, aż pomidory rozmiękną, a nadmiar wody odparuje. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz