Leczo z cukinią

Lekkie, świeże po prostu pyszne leczo z cukinii 😊 Za sprawą ostrej papryki w proszku jest lekko pikantne, więc jeśli jesteście zdecydowanymi fanami łagodnego smaku zastąpcie paprykę ostrą papryką słodką. Zamiast świeżych pomidorów - polecam malinowe - możecie użyć passaty pomidorowej ok. 200 g mniej niż pomidorów świeżych. Co tu wiele będę pisać - polecam Wam do spróbowania 😊


Składniki:
  • ok. 1 kg cukinii
  • 1 duża cebula
  • 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • ok. 800 g świeżych pomidorów 
  • sól (używam himalajskiej), świeżo zmielony pieprz,
  • 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy, dodać cebulę posiekaną w piórka i pokrojone na trzy części ząbki czosnku, smażyć ok. 5 minut na średnim ogniu. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w sporą kostkę,a a następnie wrzucić na patelnie i smażyć razem ok. 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i papryką czerwoną. Cukinie również pokroić w kostkę i mieszając podsmażać wszystko razem kolejne 5 minut.
Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę, dodać do reszty i gotować bez przykrycia, aż pomidory rozmiękną, a nadmiar wody odparuje. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty