Zupa z dyni z prażonymi pestkami słonecznika i pietruszką

Wyjątkowo delikatna zupa z dyni, z której głębi do kubków smakowych dochodzić może smak mleczka kokosowego. Dzięki kurkumie żółciutka niczym ajerkoniak 😉 Zarówno pietruszka, jak i prażone pestki słonecznika nadają jej wyrazu. Jednego jestem pewna - jest pyszna! 💛


Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 40 g masła
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 125 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 świeżej papryczki chili
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • pęczek świeżej pietruszki
  • sól, pieprz
  • ok. 70 g podprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika

Dynię obrać ze skórki, pozbawić nasion, a miąższ pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w drobną kostkę i razem z dynią podsmażyć (ok.7 minut) na maśle na rozgrzanej patelni.
Podsmażoną dynię z cebulą umieścić w garnku, zalać bulionem, dodać mleczko kokosowe, chili i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Kiedy dynia będzie miękka zupę dokładnie zmiksować blenderem. Następnie dodać kurkumę i doprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekać.
Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki i podprażonymi pestkami słonecznika.


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty