Łosoś z rozmarynem i puree z ziemniaków truflowych
Fioletowe ziemniaki, ziemniaki truflowe czy chińskie trufle. W każdym, z tych przypadku mowa tym samym bulwiastym warzywie o dość nieregularnych kształtach. W dziedzinie nieregularnych kształtów śmiało można go porównać z imbirem 😊.
Przyciągnęła mnie do ziemniaków truflowych ciekawość głównie związana z kolorem fioletowym - co z resztą już po bliższym poznaniu uważam za ogromny atut - ale też smakiem.
Odmienność smaku porównując ziemniaka truflowego z kolegą ziemniakiem królującym na polskich stołach jest niezwykle subtelna. Choć ponoć te fioletowe mają wyjątkową właściwość obniżania ciśnienia krwi [teraz już wiem, dlaczego tak mi się chciało spać po obiedzie 😄] oraz wyższe stężenie polifenoli, które wykazują działanie przeciwutleniające.
To co mogę stwierdzić już na pewno, że ziemniaki truflowe w wersji puree zachowują się inaczej. Masa puree jest elastyczna i lepka, bardzo przypomina mi konsystencję klusek śląskich. Trzeba się do niej przyzwyczaić 😉 Nie mniej puree z ziemniaków truflowych z prażonymi migdałami sprawdziło się świetnie! A łosoś? Cóż... wyszedł soczysty, delikatny, odpowiednio namaszczony kwaskowatą cytryną, czosnkiem i rozmarynem. To jest danie, które na pewno wróci na mój stół 😊
Składniki:
- filet z łososia ok.450 g
- 1/3 szklanki dobrej jakości oleju słonecznikowego
- 2 - 3 ząbki czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz, sól
- 300 g ziemniaków truflowych
- 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
- 3 łyżki płatków migdałowych
Migdały podprażyć na suchej patelni.
Olej połączyć z sokiem z cytryny, listkami rozmarynu i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatę dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
Filet z łososia opłukać, podzielić na dwie części. Każdą z nich natrzeć solą i bardzo delikatnie oprószyć pieprzem. Łososia przełożyć do naczynia, zalać dokładnie marynatą (tak by łosoś był nią pokryty z każdej ze stron) i odstawić na min.1 godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej (w takiej ilości by zakrywał dno patelni). Filet wyłożyć na patelnie razem z marynatą, starając się rozmaryn wyłożyć na górną część fileta. Smażyć zaczynając od skórki ok. 7 -8 minut (w zależności od grubości fileta, u mnie grubość fileta w najgrubszym punkcie wynosiła ok. 5-6 cm), następnie przewrócić filet na drugą stronę i zakryć przykrywką. Smażyć ok 6 -7 minut. Gotowy filet wyłożyć na talerz.
Na patelni rozgrzać olej (w takiej ilości by zakrywał dno patelni). Filet wyłożyć na patelnie razem z marynatą, starając się rozmaryn wyłożyć na górną część fileta. Smażyć zaczynając od skórki ok. 7 -8 minut (w zależności od grubości fileta, u mnie grubość fileta w najgrubszym punkcie wynosiła ok. 5-6 cm), następnie przewrócić filet na drugą stronę i zakryć przykrywką. Smażyć ok 6 -7 minut. Gotowy filet wyłożyć na talerz.
Ziemniaki truflowe gotować w mundurkach przez 20 minut w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić, kiedy lekko przestygną obrać je ze skórki (można użyć obieraczki). Ziemniaki zblendować razem ze śmietankę i solą (do smaku). Następnie dodać podprażone płatki migdałów i wymieszać łyżką.
Porcję puree przełożyć na talerz.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz