Deser z czereśniami i delikatnym kremem bananowym
Kolejny deserowy puchar tego sezonu 😍 Tym razem z czereśniami 🍒 Razem z nimi delikatny krem bananowy w dwóch odsłonach: śmietankowo - bananowej i czekoladowo -bananowej. Banan był tu inspiracją nr 1, a wszystko przez to, że przed wyjazdem nad Pucką Zatokę nie zdążyłam skonsumować zakupionych bananów. Po czterech dniach nieobecności zastałam je w całkiem niezłej formie aczkolwiek mocno już dojrzałe. No i spróbowałam... połączyć je z bitą śmietaną, co okazało się strzałem w 10, bo cały deser jest pyszny! 💛
P.S. Przyznaje, nie doceniałam wcześniej owocowych pucharków. Teraz stwierdzam, że delikatność i świeżość kremów w połączeniu z sezonowymi owocami jest cudowną sprawą 😊
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 275 ml śmietany kremówki 36%
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 25 g czekolady deserowej
- 2 ciastka owsiane (po 1 na każdą porcję)
- ok. 300 g czereśni
Ciastka rozkruszyć i wsypać na dno pucharków. Czereśnie umyć i pozbawić pestek. Na spód z pokruszonego ciastka umieścić warstwę czereśni (na wysokość ok. 2,5 cm). Czekoladę umieścić w rondelku, a rondelek w gorącej wodzie tak by czekolada się rozpuściła. Do roztopionej czekolady dodać obranego banana i zblendować na gładką masę. Drugiego banana również zblendować w osobnym naczyniu.
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. 2/3 bitej śmietany połączyć z musem bananowym delikatnie miksując. 1/3 ubitej śmietany dodać do czekoladowej masy bananowej również zmiksować na wolnych obrotach. Czereśnie przykryć 3 łyżkami masy bananowej, następnie rozdzielić masę czekoladową. Na masę czekoladową ułożyć warstwę z czereśni (ok. 1,5 cm), przykryć resztą masy bananowej. Schłodzić przez min. 1 godzinę w lodówce.
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. 2/3 bitej śmietany połączyć z musem bananowym delikatnie miksując. 1/3 ubitej śmietany dodać do czekoladowej masy bananowej również zmiksować na wolnych obrotach. Czereśnie przykryć 3 łyżkami masy bananowej, następnie rozdzielić masę czekoladową. Na masę czekoladową ułożyć warstwę z czereśni (ok. 1,5 cm), przykryć resztą masy bananowej. Schłodzić przez min. 1 godzinę w lodówce.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz