Sałatka na szpinaku z ziemniakami truflowymi, awokado, fasolką szparagową i nerkowcami
Sałatka na liściach szpinaku z pysznym i świeżym sosem szafranowym. A w niej ziemniaki truflowe, fasolkę szparagową, awokado i prażonymi nerkowcami. Jest pyszna, pożywna i świeża. Podawałam ją na świeżych liściach szpinaku, ale też blanszowanych na maśle z czosnkiem. W obu wersjach zachwyca 😋 Spróbujcie, może i w Wasze smakowe gusta podbije 😊 
- 120 g świeżego szpinaku
 - 250 g żółtej fasolki szparagowej
 - dojrzałe awokado
 - 60 g prażonych na suchej patelni nerkowców
 - 300 g ziemniaków truflowych
 
Sos:
- 50 ml ciepłej wody
 - szczypta nitek szafranowych
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 200 ml jogurtu greckiego
 - 2 ząbki czosnki
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - sól (użyłam himalajskiej), świeżo zmielony pieprz
 
W pierwszej kolejności przygotować sos, żeby składniki dobrze się przegryzły. W 50 ml ciepłej wody umieścić nitki szafranu tak żeby puściły żółty kolor. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać. 
Jogurt połączyć z oliwą, wodą szafranową, posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na min. 30 minut.
Ziemniaki truflowe ugotować w  osolonej wodzie (ok. 20 min), przestudzić, obrać i pokroić w grubsze plastry (2-3 cm). Szpinak opłukać, osuszyć i wyłożyć na talerze. Awokado obrać i pokroić wzdłuż na paski o grubości ok. 0,5-1 cm. Fasolkę szparagową ugotować al dente  w osolonej i doprawionej łyżeczką cukru wodzie (ok. 5 -7 minut).
Na szpinak wyłożyć pokrojone ziemniaki truflowe, awokado i fasolkę szparagową. Polać sosem, a na sam wierzch posypać prażone nerkowce.
Na szpinak wyłożyć pokrojone ziemniaki truflowe, awokado i fasolkę szparagową. Polać sosem, a na sam wierzch posypać prażone nerkowce.
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz