Zupa z zielonych szparagów z ziemniakami i płatkami migdałów
Bardzo łagodna i delikatna zupa krem z zielonych szparagów mająca to, co uwielbiam czyli ziemniaki 😋 Posypana szczypiorkiem i migdałami, które w jej delikatności przyjemnie chrupią.
Składniki:
- 500 g zielonych szaragów
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 1/2 kg ziemniaków
- 3 łyżki dobrej jakości oleju słonecznikowego
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml śmietany 30%
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki prażonych płatków migdałowych
- pęczek szczypiorku
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przekroić na pół. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim ziemniaki razem z czosnkiem (ok.5 minut).
Do gotującego się bulionu dodać ziemniaki, gotować ok. 10 minut, aż ziemianki będą miękkie. Ziemniaki wyjąć z bulionu przy pomocy sitka. Szparagi opłukać, odłamać stwardniałe końce (wystarczy wygiąć i odłamią się w odpowiednich miejscach). Główki szparagów poodcinać i przekroić na pół, łodygi umieścić w bulionie i gotować ok. 4-5 minut. Kiedy szparagi będą miękkie całość zblendować. Dodać kurkumę, przekrojone na pół główki szparagów i ziemniaku. Śmietanę połączyć z żółtkiem, dodać kolejno ok 6 łyżek zupy za każdym razem mieszając. Zupę zdjąć z ognia. Do kremu szparagowego wlać śmietanę z żółtkiem ogrzaną zupą i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.
Szczypiorek posiekać. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i prażonymi migdałami.
SMACZNEGO 😊
Szczypiorek posiekać. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i prażonymi migdałami.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz