Muffinki czekoladowe z wiśniami

Muffinki, które podczas pieczenia napełniają kuchnie zapachem rumu, choć w smaku trudniej go zlokalizować. Tuż po upieczeniu kuszą czekoladowym smakiem przełamanym kwaskowatą wiśnią i przepysznymi prażonymi orzechami. Połączenie czekolady z wiśnią jeszcze nigdy mnie nie rozczarowało.
Są naprawdę smaczne, niewiele z nich zdążyło ostygnąć 😊 Może się skusicie?



Składniki (na 12 szt.):
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki rumu (można zastąpić mlekiem)
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1/2 do 3/4 szklanki cukru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wypestkowanych wiśni (użyłam z kompotu, mogą być też świeże lub mrożone)

Czekoladę roztopić z mlekiem, przestudzić. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Grubo posiekać. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Do ostudzonej czekolady z mlekiem dodać rum, jajka i dobrze wymieszać. Składniki obu naczyń połączyć, dodać 3/4 orzechów i odsączone wiśnie, delikatnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać pozostałymi orzechami.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut.

SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty