Surówka z kapusty pekińskiej z ryżem
Surówka, którą bardzo lubię i wracam do niej nie rzadko. Szczególnie wtedy, kiedy okazuje się, że poprzedniego dnia przygotowałam nadmiar ryżu ;) Nie wymagająca składnikowo, lekka i świeża z dipem musztardowym. Świetna do obiadu i do grilla. Według mnie najlepiej spisuję się tu musztarda sarepska kamis, jednak w wersji grillowej sprawdza się wydanie jeszcze ostrzejsze z musztardą rosyjską :) Polecam!
Składniki:
- średniej wielkości kapusta pekińska
- 1 duża papryka czerwona
- 1 szklanka ryżu
- 1 puszka kukurydzy
Sos:
- 1/3 szklanki oleju
- 2 i 1/2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu
- sól, pieprz
Ryż zagotować w dwóch szklankach wody z łyżką masła, posolić. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Przykryć przykrywką, owinąć w koc i odstawić do napęcznienia na około 1 - 2 godziny.
Składniki sosu połączyć, doprawić solą i pieprzem do smaku i odstawić na około 15 minut, aby składniki się 'przegryzły'.
Kapustę umyć i posiekać, w miarę siekania ściągając twarde części liści. Paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić.
Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać ryż, polać sosem i wymieszać.
Odstawić na około 15 minut i podawać.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz