Surówka z kapusty pekińskiej z ryżem

Surówka, którą bardzo lubię i wracam do niej nie rzadko. Szczególnie wtedy, kiedy okazuje się, że poprzedniego dnia przygotowałam nadmiar ryżu ;) Nie wymagająca składnikowo, lekka i świeża z dipem musztardowym. Świetna do obiadu i do grilla. Według mnie najlepiej spisuję się tu musztarda sarepska kamis, jednak w wersji grillowej sprawdza się wydanie jeszcze ostrzejsze z musztardą rosyjską :) Polecam!


Składniki:
  • średniej wielkości kapusta pekińska
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 puszka kukurydzy

Sos:
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 i 1/2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz

Ryż zagotować w dwóch szklankach wody z łyżką masła, posolić. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Przykryć przykrywką, owinąć w koc i odstawić do napęcznienia na około 1 - 2 godziny.
Składniki sosu połączyć, doprawić solą i pieprzem do smaku i odstawić na około 15 minut, aby składniki się 'przegryzły'.
Kapustę umyć i posiekać, w miarę siekania ściągając twarde części liści. Paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić.
Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać ryż, polać sosem i wymieszać.
Odstawić na około 15 minut i podawać.


SMACZNEGO :)





Komentarze

Popularne posty