Sernik z białą czekoladą i żurawiną

Koncepcja sernika z żurawiną nie dawałam mi spokoju od dłuższego czasu, ale bieżące pomysły lub chęci odkładały jego wykonanie na raz następnym. W końcu nadszedł ten czas i powstał :) Aksamitny, wilgotny, śmietanowo - waniliowy sernik na kruchym spodzie z musem żurawinowym, polany białą czekoladą z rozgrzewającym rumem... Cudo!



Składniki na kruchy spód:

  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 25 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na masę serową:
  • 800 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 200 g twarogu śmietankowego typu president
  • 160 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 laska wanilii
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 100 g białej czekolady

Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki mleka


Dodatkowo
  • 100 g suszonej żurawiny
  • rum do zalania


Żurawinę zalać rumem, przykryć i odstawić na minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc.
Przygotować kruchy spód. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, żółtka, cukier, sól i wodę. Zagnieść ciasto, jeżeli będzie się kruszyło dodać odrobinę zimnej wody. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Tortownicę o średnicy 21 - 23 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić schłodzonym ciastem. Piec 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia. 100 g białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg, roztopioną czekoladę, cukier, obie mąki oraz miąższ z laski wanilii połączyć mikserem na jednolitą masę, dodawać po jednym jajku cały czas ucierając, a na koniec wlać rozpuszczone masło. 
Masę serową przelać do formy z podpieczonym spodem. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut.
Studzić etapami, przez około pół godziny trzymać w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjąć i ostudzić całkowicie. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Żurawinę  wraz z rumem zmiksować na gęsty mus. Na wierzch przestudzonego sernika rozprowadzić mus żurawinowy.
Przed podaniem polać czekoladą. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać rum, mleko i wymieszać. Polać sernik.

SMACZNEGO :)



Inspiracja: majanaboxing.blox.pl

Komentarze

Popularne posty