Spaghetti z kaparami i oliwkami

Spaghetti zdecydowanie pikantne, choć takie być nie musi. Wystarczy, że wyeliminujecie dodatek papryczki chili. Zdecydowanie smaczne i warte uwagi. Wyraz smaku kaparów i oliwek w sosie pomidorowym ze sporą ilością oliwy. A, że oliwy bać się nie trzeba, bo to samo zdrowie, polecam Wam bardzo tą propozycję :)


Składniki:
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 800 g świeżych pomidorów (lub 2 puszki pomidorów)
  • 1 do 1 i 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 3/4 łyżeczki pokrojonej w kostkę papryczki chili (niekoniecznie)




Pomidory sparzyć i pokroić w drobną kostkę. Oliwki pokroić w plasterki, połączyć z kaprami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem winnym i papryczką chili, wymieszać. Ugotować makaron.
Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, dodać pomidory, gotować ok. 5 - 10 minut. Doprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem, dodać wymieszane oliwki i kapry. Gotować kolejne 5 minut. Makaron polać sosem, przybrać świeżą bazylią, podawać.



SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty