Spaghetti z kaparami i oliwkami
Spaghetti zdecydowanie pikantne, choć takie być nie musi. Wystarczy, że wyeliminujecie dodatek papryczki chili. Zdecydowanie smaczne i warte uwagi. Wyraz smaku kaparów i oliwek w sosie pomidorowym ze sporą ilością oliwy. A, że oliwy bać się nie trzeba, bo to samo zdrowie, polecam Wam bardzo tą propozycję :)
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- 800 g świeżych pomidorów (lub 2 puszki pomidorów)
- 1 do 1 i 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki kaparów
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól, pieprz
- 3/4 łyżeczki pokrojonej w kostkę papryczki chili (niekoniecznie)
Pomidory sparzyć i pokroić w drobną kostkę. Oliwki pokroić w plasterki, połączyć z kaprami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem winnym i papryczką chili, wymieszać. Ugotować makaron.
Oliwę wlać na rozgrzaną patelnię, dodać pomidory, gotować ok. 5 - 10 minut. Doprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem, dodać wymieszane oliwki i kapry. Gotować kolejne 5 minut. Makaron polać sosem, przybrać świeżą bazylią, podawać.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz