Marcepanowe ciastka z masą orzechowo - czekoladową

Taki duet to dobry duet! 😃 Przedstawiam Wam marcepanowe ciastka z nadzieniem a'la nugat. Solone masło arachidowe w połączeniu czekoladą tworzy doprawdy pyszną masę, która wycisza słodycz marcepanu i podbija doznania smakowe. Pyszne są 😊

Składniki:
  • 400 g masy marcepanowej
  • 250 g mąki 
  • 150 g miękkiego masła
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 3 żółtka
  • 1 - 2 łyżki wody
Masa orzechowo - czekoladowa:
  • 125 g masła arachidowego
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kakao 
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • ok. 40 g płatków migdałowych
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, marcepan, żółtka, cukier i wodę. Ciasto zagnieść rękoma na gładką i jednolitą masę. Uformować kulę owinąć w folię lub umieścić w pojemniku z zamykanym wieczkiem i schłodzić przez 2 godziny w lodówce.

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Masło arachidowe utrzeć z miękkim masłem, kakao, syropem z agawy i rozpuszczoną czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Stolnicę oprószyć mąką, a schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Większą szklanką lub foremką wykrawać spód do ciastek. W części większych krążków, wykroić mniejsze koło, tak by powstał rant do ciastek. Wykrojony rant nałożyć na spód. Ciastka układać w sporych odstępach (ciastka "rozleją się"  podczas pieczenia) - dzięki temu zachowają swój kształt. Środek uzupełnić schłodzonym kremem i posypać płatkami migdałów.


Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.
Upieczone ciastka schłodzić, a następnie zdjąć z blachy (ciepłe będą się łamać).


SMACZNEGO 😊




Komentarze

Popularne posty