Humus z pieczoną papryką
Ze wszystkich tworzonych przeze mnie wersji humusu, ten jest dla mnie numerem jeden 😍
A sekretem jest tu pieczona papryka💗
Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 1 łyżka i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 czerwone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pasty tahini
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 łyżka świeżych listków oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Ciecierzyce umieścić w sicie, opłukać pod bieżącą wodą (kilkakrotnie). Kiedy spływająca woda będzie czysta ciecierzycę przełożyć do miski i zalać obwicie wodą, wsypać łyżkę sody oczyszczonej i odstawić do namoczenia na ok 12 godzin.
Po upływie 12 godzin ciecierzycę ponownie opłukać pod bieżącą wodą. Opłukaną ciecierzycę umieścić w garnku i zalać wodą dodając 1/2 łyżeczki sody (nie solić!). Gotować ok. 1 godziny (do czasu aż ziarenka dadzą się z łatwością rozkruszyć w palcach) na średnim ogniu (jeśli na wierzchu pojawi się piana usunąć ją przy pomocy łyżki).
Po upływie 12 godzin ciecierzycę ponownie opłukać pod bieżącą wodą. Opłukaną ciecierzycę umieścić w garnku i zalać wodą dodając 1/2 łyżeczki sody (nie solić!). Gotować ok. 1 godziny (do czasu aż ziarenka dadzą się z łatwością rozkruszyć w palcach) na średnim ogniu (jeśli na wierzchu pojawi się piana usunąć ją przy pomocy łyżki).
Papryki umyć, ułożyć na blasze. Zapiekać w temperaturze 200 stopni, kiedy skórka papryki ściemnieje obrócić ją w drugą stronę (powtarzać aż papryka będzie zapieczona z każdej strony). Upieczone papryki umieścić w misce, przykryć talerzem, jak papryki zmiękną i przestygną obrać je ze skórki.
Ugotowaną ciecierzycę zestawić z ognia i pozostawić do wystudzenia. Odsączoną ciecierzyce zmiksować dokładnie na gładką masę (najpierw na mniejszych obrotach, a po rozdrobnieniu zwiększyć moc) z paprykowym miąższem, czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, papryką, oregano solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz