Domowy kisiel z soku z wiśni
Kisiel 😍 Jeden z najprostszych deserów, dla mnie kolejny symbol dzieciństwa. Paradoks jego szybkości jest taki, że przygotowanie "gotowca", a wykonanie domowego (z pełną świadomością składników) różni się symbolicznymi minutami. Do najprostszego domowego kisielu potrzebujecie zaledwie dwóch składników: owocowego soku i mąki ziemniaczanej. To idealne rozwiązanie jeśli z kompotu potrzebujecie owoców np. do ciasta, a sok... zostaje. A ten wiśniowy dobrze łączy się z pokruszonymi ciastkami owsianymi, płatkami migdałów. Myślę też, że gałka lodów waniliowych będzie w punkt 😊
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki soku z wiśni
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka (z górką) mąki ziemniaczanej
- pokruszone ciastka owsiane lub płatki migdałów
1 szklankę soku z wiśni zagotować razem z cukrem (ilość cukru, który powinien trafić do soku zależna jest od tego: 1) jak bardzo lubicie słodki kisiel, 2) czy sok był słodzony, a jeśli tak to jak bardzo). Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozmieszać w pozostałym soku. Kiedy sok w garnku zacznie się gotować dodać sok z mąką ziemniaczaną. Podgrzewać na najmniejszym ogniu cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje.
Pokruszone ciastka lub migdały wyłożyć na dnie salaterki, wlać kisiel. Podawać na ciepło lub zimno.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz