Zupa z cykorii

Zupa krem z charakterem. Tegoż charakteru nadaje jej specyficzna dla cykorii goryczka i dodatek chili.
Rozgrzewająca, więc świetnie wpasuje się w jesienno - zimowe aury, choć kiedy za oknem chłód na wczesną wiosnę też będzie w sam raz 😉 

Składniki:
  • biała część pora
  • 2 cebule
  • 3 - 4 główki cykorii
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1,5 cm kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • woda 
  • 1/2 papryczki chili 
  • 1 szklanka mleka owsianego lub sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200 ml mleczka kokosowego
Cebulę i por pokroić w talarki. Zaszklić je w garnku z grubym dnem na oliwie z oliwek.
Cykorię opłukać, wyciąć głąb, liście posiekać, dodać do cebuli i pora, podsmażyć aż zmięknie. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do garnka. Warzywa zalać wodą (tak aby były nią zakryte), dodać sól, chili i obraną pokrojoną na mniejsze kawałki kurkumę. Gotować ok 20 minut (do miękkości ziemniaków). Dodać mleko owsiane, kokosowe, zmiksować. Na końcu doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku
Podawać z odrobiną oliwy, natką pietruszki i groszkami ptysiowymi.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty