Maślane ciasteczka z mango
Chrupiące z brzegu, miękkie w środku maślane ciasteczka z mango i orzechami pekan 😊 Urokliwie smaczne 😍
Składniki:
- 225 g masła (o temperaturze pokojowej)
- 175 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki
- garść orzechów pekan lub włoskich
- 1/3 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka świeżego mango pokrojonego w drobną kostkę
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
Orzechy pekan grubo posiekać. Masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodać jajka i pastę z wanilii, dokładnie zmiksować. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, solą i sodą.
Suche składniki wsypać do masy maślanej, miksować na niskich obrotach do połączenia składników.
Dodać orzechy pekan i pokrojone w kostkę mango. Delikatnie wmieszać w masę przy pomocy łyżki.
Na wyłożonej papierem blasze nakładać łyżką porcje ciasta w sporych odstępach (podczas pieczenia ciasto się rozleje). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 12 - 15 minut aż ciastka się zarumienią.
Wyjąć przez ok. 5 minut przestudzić na blasze, a następnie zdjąć z blachy.
SMACZNEGO 😊
Świetne są te zdjęcia! Bardzo pomysłowe, naprawdę mi się podobają. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Candy Shop
płatki śniadaniowe