Maślane ciasteczka z mango

Chrupiące z brzegu, miękkie w środku maślane ciasteczka z mango i orzechami pekan 😊 Urokliwie smaczne 😍


Składniki:
  • 225 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • garść orzechów pekan lub włoskich
  • 1/3 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka świeżego mango pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej

Orzechy pekan grubo posiekać. Masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodać jajka i pastę z wanilii, dokładnie zmiksować. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. 
Suche składniki wsypać do masy maślanej, miksować na niskich obrotach do połączenia składników.
Dodać orzechy pekan i pokrojone w kostkę mango. Delikatnie wmieszać w masę przy pomocy łyżki.
Na wyłożonej papierem blasze nakładać łyżką porcje ciasta w sporych odstępach (podczas pieczenia ciasto się rozleje). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 12 - 15 minut aż ciastka się zarumienią. 
Wyjąć przez ok. 5 minut przestudzić na blasze, a następnie zdjąć z blachy.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

  1. Świetne są te zdjęcia! Bardzo pomysłowe, naprawdę mi się podobają. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! :)
    Pozdrawiam,
    Candy Shop
    płatki śniadaniowe

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty