Sernik limonkowy na chałwowym spodzie
Delikatny, puszysty, limonkowy. Sernik z ricottą 😍 Jest w nim moc i to jaka pyyyszna! 😁
A od sernika odbiegając... czuje, że idą zmiany. Może okupione niezbyt przyjemnymi wydarzeniami, lecz idą... zmiany 💗
Spód:
- 100 g chałwy
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
Masa serowa:
- 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
- 250 g ricotty
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka otarta z 2 limonek
- sok wyciśnięty z 3 - 4 limonek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na kruchy spód zagnieść na jednolitą masę (ważne by dobrze rozdrobnić chałwę - rozcierając palcami). Ciasto owinąć w folię lub włożyć do szczelnego pojemnika i schładzać w lodówce przez 60 minut.
Schłodzonym ciastem wylepić dno tortownicy (23 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formując też niski rant (na wysokość 1 - 1,5 cm). Spód podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Limonki wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Z dwóch zetrzeć skórkę, a z pozostałych 4 wycisnąć sok.
Twaróg umieścić w misce razem z ricottą, żółtkami, szklanką cukru pudru, skórką otartą z limonek, sokiem z limonek i obiema mąkami. Masę serowa dokładnie zmiksować (by składniki dobrze się połączyły).
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie lecz dokładnie wmieszać za pomocą łyżki.Masę serową przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut.
Sernik przestudzić w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😊
Sernik przestudzić w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz