Sernik limonkowy na chałwowym spodzie

Delikatny, puszysty, limonkowy. Sernik z ricottą 😍 Jest w nim moc i to jaka pyyyszna! 😁
A od sernika odbiegając... czuje, że idą zmiany. Może okupione niezbyt przyjemnymi wydarzeniami, lecz idą... zmiany 💗

Spód:
  • 100 g chałwy
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki
Masa serowa:
  • 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 250 g ricotty
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • skórka otarta z 2 limonek
  • sok wyciśnięty z 3 - 4 limonek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na kruchy spód zagnieść na jednolitą masę (ważne by dobrze rozdrobnić chałwę - rozcierając palcami). Ciasto owinąć w folię lub włożyć do szczelnego pojemnika i schładzać w lodówce przez 60 minut.
Schłodzonym ciastem wylepić dno tortownicy (23 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formując też niski rant (na wysokość 1 - 1,5 cm). Spód podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Limonki wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Z dwóch zetrzeć skórkę, a z pozostałych 4 wycisnąć sok.
Twaróg umieścić w misce razem z ricottą, żółtkami, szklanką cukru pudru, skórką otartą z limonek, sokiem z limonek i obiema mąkami. Masę serowa dokładnie zmiksować (by składniki dobrze się połączyły).
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie lecz dokładnie wmieszać za pomocą łyżki.Masę serową przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut.
Sernik przestudzić w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty